Sajtleves

  • 2019.10.15.
  • 4

A következő étel csak úgy dúskál legalább 1 db sok e jelűt tartalmazó hozzávalóban, ugyanis a tömlős sajtnál mesterségesebb, élelemezésre szánt eszköz nem nagyon akad a házunk táján. Csinálom itt a marketinget a kajának, ugye?!A sajtleves szintén gyerekkori kedvenc, amibe anyukám még zsemle kockát is pirított, hogy ropogjon benne valami plusz, de anélkül is finom.Most nagyobb koromban kimerült a fogyasztásom abban hogy a gyerekem kis tányérkájának alján meghagyottat ettem meg. Tudjátok mértékletesség, csak hogy meg ne kívánjam. De a többiek jót ettek belőle.És hogy miért adok Z-nek, ha annyira ellene vagyok?A végletesség nem jó tulajdonság, megadom neki a lehetőséget, hogy megkóstolja, ha akarja, mert imádja a sajtot, előbb lopná ki a hűtőből, mint egy tábla csokit. De úgy látszik az ő ízlésével annyira nem passzolt, 2-3 kanál után otthagyta. Azért titkon örültem, mert így több jutott nekem.Nagyon jó hogy tényleg hamar, kb. 15 perc alatt elkészültem vele a tűz begyújtástól a lezárásig.Hozzávalók: 4 személyre2 tömlős sajt1/4 hagyma az íze miatt mutatóba5 dkg füstölt szalonna3 dl húsleves3 evk tejföl2 evk zablisztsó, bors1 tk ételízesítő egy gerezd fokhagyma lereszelve1 mk füstölt paprikakb. 4 dl vízegy kevés őrölt szerecsendió, de elhagyható Elkészítés:A füstölt szalonnát apró darabokra vágom és zsírjára pirítom mielőtt ráteszem a felkockázott hagymát.Belenyomom a sajtot és folyamatos kevergetés mellett felöntöm az alaplével. Megkóstolom, mi hiányozhat, igény szerint sózom borsozom. Hozzáadom az ételízesítőt és a szerecsendiót és a paprikát. A tejfölt külön felkeverem
a zabliszttel (vagy esetleg tápóka keményítő is lehet, vagy kukorica keményítő), felöntöm még vízzel, összesen szűk fél literrel. Ha szeretjük a lazább levest fél liter, ha sűrűbben, akkor elég 3-4 dl.Belereszelem a fokhagymát. Néhány percig éppenhogy összefőzöm, ezután már tálalható.Tálaláskor a tetejére piríthatunk olajos magvakat, kenyérkockát, egész fokhagymás, sajtos pirítóst, de mivel beköszöntött az ősz, időszerűnek látom vékonyra szeletelt sütőtököt is.