Babgulyásról terjedelmesen

  • 2019.09.25.
  • 9

Új funkcióban agyok jelen a család életében. Itt részletesen.Arra gondoltam, jó tematika lenne, ha az unásig ismételt receptekről elmondanám, az évek alatt hogyan kísérleteztem ki, hogyan csaphatok le azokból a fránya fölöslegesen hozzáöntött kalóriákból, rántásból, habarásból.
Mindig hajlottam a diétás megoldások irányába, de ahogy az ember egyre érik fejben, rájön, hogy nincs diéta, csak okos és kevésbé okos döntések a mindennapokban.Ha csak magamra gondolnék, akkor teljesen elhagynám a gabonaféléket és a tejtermékeket, de ez nem így van.Viszont azt megtehetem, hogy a minimálisra csökkentem a szerintem nem jól hasznosuló anyagokat és egy kevésbé rossz verziót adok a tányérra.A tejtermékekkel sohasem volt semmi bajom, azon nőttem fel. Mindenbe tejfölt raktunk, ettem a joghurtot, jó ízzel ittam a tejet. De amikor drasztikusan lecsökkentettem a fogyasztását, csodák csodája sokkal szebb az arcbőröm, nem szorul ápolásra (néha a mosáson felül átradírozom), hidratálásra. Múlt héten kezdtem visszaállni a munkahelyemre, ott sokan nem láttak legalább 2 éve, akikkel beszéltem, mind megjegyezték, hogy fiatalabbnak nézek ki, mint amikor elmentem gyesre. Nem, nem csak üres frázisokról beszélünk, amit önbizalom tuningnak durrogtatnak, csupa hatvanas ügyvédnő, aki harcol az idő szélmalmai ellen. Gondolhatod egy ilyen dícsértetet milyen nehéz kiszűrni a fogai között, amikor a harmincas csitri jobban néz ki, mint amikor utoljára látta.Pedig ha nem a drága csiganyálas, vagy arany kivonatos kencét kenné magára, hanem sokkal több növényi zsírt vinne be, magok stb formájában, akkor lehet ő is jobban érezné magát kívül is megmutatkozna a hidratálás. Apropó! Most pedig mindeni fáradjon oda a vízlelőhelyhez és igyon meg egy nagy pohárral. A lisztet eddig maglisztekkel pótoltam, nem az előre bekevert jó drágán eladott Sz@fi fitt termékekkel, amiket te is tudnál otthon modellezni, csak el kéne olvasni az arányokat és mérlegen kimérni, utána bevágni egy jóféle kávé/magdarálóba és megőrölni.Amúgy félreértés ne essék, semmi bajom a termékeivel, jó kezdeményezésnek tartom, csak nagy árréssel dolgoznak.
Nekem nincs erre pénzem, inkább a feléből megcsinálom otthon.
Ha neked van, örülök, hogy odafigyelsz mit eszel. Tartsd meg a jó szokásod.Hétfői menü volt:Babgulyás és tejberizs.A babgulyást meg tudom úgy főzni, hogy ne találjunk benne kivetni valót, a tejberizsnél meg csak elfordítom a tekintetem és bűnbánatosan eszem egy kis tányérral, mert imádom. Jó-jó mézzel készül, amit csak evéskor csurgatunk rá ízlés szerint, de tiszta tej és rizs. Kókusz, mandula tejjel még nem készítettem. Eleve ha abból indulsz ki, hogy a rizsből is lehet "tejet" előállítani... Az inkább édes rizottó lenne. Babgulyás:Hozzávalók:25 dkg pulyka apróhús (comb nyesedék, pörköltnek valóként árulják)1 fej zeller1 szál pertrezselyem3 nagy szál répafél fej vöröshagymakevés zsíradék10 dkg kolozsvári szalonna kockázva 200g száraz bab (fehér gyöngybabot ajánlok, szebb lesz a leves, mert nem sötétíti be)2 db közepes krumplizsírsó, bors, babérlevél, fűszerpaprika, delikát (az enyémet piacon veszem, nincs benne só csak zöldségek apróra vágva, szóval nem tudom annak számít e, de ahhoz hasonlít)vízElkészítés:
A babot előző este hideg vízben áztassuk elő VAGY ha történetesen elfelejtettük főzzük elő egy külön lábasban fél óráig egy púpos teáskanál szódabikarbónával. Mossuk át mielőtt a leveshez adjuk. Mindig ezt csinálom, ha nem készültem előre vagy ha hirtelen kívánom meg a chillis babot. Sokszor kihúzott már a kakából ez a trükk. Szinte készre fő ebben az esetben, elég a vége felé beleönteni.A zsiradékot
hevítsük fel a főzőedényben, pirítsuk át a kolozsvárit, adjuk hozzá az apró kockára vágott hagymát.A pulykát vágjuk fel kockákra és tegyük a hagyma mellé pirulni. Fűszerezzük: dobjunk bele 2-3 babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, paprikázzunk ízlés szerint, mintha pörköltet csinálnánk és öntsük bele a babot hogy főjön. Fedjük le. Jöhet a többi zöldség.

A zellert a petrezselymet, répát kockázzuk nagyjából azonos méretűre. A krumplinál az egyiket apró kockákra, a másikat nagyobbakra vágjuk. Hogy miért?Az apró kockák hamar főnek és szinte elporladnak, sűrítve a levest, megtakarítva egy lépést, hogy rántást kelljen csinálni. A biztonság kedvéért, még rá szoktam menni 2-3 mozdulattal a krumplinyomóval ha már megfőtt. Amit elkap, az lesz a sűrítőanyag, bab, répa stb.Hozzáadom a zöldségeket a fővő babhoz és fedő alatt hagyom, hogy a zöldség nedvesség tartalma és íze főjjön bele a babba, nem a víz.
Hagyjuk olyan 15 percig kis lángon főni.Végső lépésként öntsük fel vízzel és innentől kezdve ellenőrizzük hogy a zöldségek mikor főnek át, mikor lesz krémes a bab belseje.
Nagyjából ennyi, Vegyük figyelembe, hogy a ráöntött víz mennyisége megfelel e nekünk, mennyire szeretjük sűrűn, mert a bab sok vizet felvesz. Pótoljuk utána, ha kell.Nálunk mindenki nagyon szereti, Z. úgy lapátolja, hogy dönti a tányért és az egy vonalba lévő szájába irányozza, épp feléri az asztalt.