Mákos gubó, mert megérdemlem

  • 2017.04.09.
  • 0

Sziasztok!Újból itt vagyok, kipihenten, egy gyönyörű, vasárnapi semmittevős napon, Ed Sheeran új albuma szól, meg az összes többi, még jó idő is van! Ami a legjobb, amiért elszomorodom vasárnaponként, hogy hosszú lesz a hét, most még az is csak 60 %-ban lesz igaz, a hosszú hétvége miatt. Erre mondja a 9gag, hogy ridiculosly photogenic moment. Jó persze nem én vagyok a fotogén, a pattogzó körömlakkommal, a fésűt nem látott hajammal és a kilógó hasammal de attól még lehet olyan tökéletes a harmónia, hogy érdemes elraktározni belőle és kiélvezni. Sőt, ami a legjobb tegnap a háziasszonyi kötelességeimet is letudtam, van mit enni, ha nem kutakodunk kósza tökéletlenségek után, még rend is van a házban.Péntek este későn mentünk haza munka után, előtte beugrottunk egy áruházba, ahol kopogósra szikkadt kifliket árultak pár forintért, csak vigyék.
Heuréka pillanat, összekapcsolódva P.-nek azzal a néhány hetes vágyával, hogy csináljak neki ilyet. Itt az alkalom, hogy leírjam egy közepes árfekvésű mákos gubának a receptjét, amit tegnap kísérleteztem ki a neten fellelhető receptekből. Gyerekkoromban nem urizáltunk a gubával, egy kis tejbe áztatott kiflikarika, amiből egy-egy a számba került, leszórva cukros, darát mákkal, vajazott tálban készre sütve. Még ilyen egyszerűen is tökéletes desszert. Tegnap olvastam egy változatot, melyben vanilia pudinggal készült, főzött krémmel, majdnem 3 literrel tejjel (!), tojáshabbal, szóval jó kiadós desszert, nem csak az emésztésnek, a bukszának is. Elvileg ez egy filléres étel lenne, ha az ember ennyi anyagot belerak egy desszertbe, abból már komolyabb dolog kihozható, nem csak egy összedobált sietős desszert, hanem egy születésnapi torta például.Ami miatt kicsit felhúztam az anyagokat a másik irányba, az az, hogy a P. nem szívleli, ha valami száraznak tűnik, vagy ropog. Én imádom, a teteje ezért ropogott, a közepe szépen összeállt, szuttyogós és habosan könnyű lett, nem kell olyan sok belenyomott plussz.Nincs mákdarálóm, egészbe maradt és nem vettünk észre különbséget a végeredményben, de ha zavar téged, akkor daráld csak nyugodtan.
+ megtanultam, hogyan tudom a tojásfehérjét felverni a kézi tekerős habverővel és imádom használni.
Hozzávalók: (4-6 személyre)8 db szikkadt kifli20 dkg mák 1 liter tej4 evk méz


3 evk étkezési keményítő3-4 tojás szétválasztvavanilia kivonat2 evk fruktóz VAGY 4 evk cukorcsipet sómazsola, ízlés szerintElkészítés:Először csináljuk meg a főzött krémet, hogy legyen ideje hűlni. A mézet, a sót, a vaniliát, a cukrot kezdjük el melegíteni néhány deciliter tejjel és a langyos folyadékba gyors mozdulatokkal a keményítőt kavarjuk bele, hogy csomómentes legyen. Könnyebb mintha lisztet akarnál kikeverni. A tojásokat válasszuk ketté a fehérjétől. A sárgájába kevés szobahőmérsékletű tejet öntsük bele, azután használjuk a mézes tejet hőkiegyenlítés miatt. Csak azután öntsük bele a többibe. Keverjük fel, gyönyörű halványsárga színt kap és kezd besűrűsödni. A maradék tejet is öntsük hozzá és folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Kóstoljuk meg, ennek a folyadéknak kell megédesítenie az egészet, pótoljuk, ha ízetlennek érezzük, nekünk ennyi az igényünk az édesre. A mákot külön nem cukroztam.Tegyük el a krémet hűlni. Néha, ha a eszünkbe jut, keverjük át, hogy ne bőrösödjön meg.A kifliket karikázzuk fel.A szobahőmérsékletűre hűlt sárga krémet keverjük át, a tojásfehérjéket verjük habbá, nem kell keményre, elég közepesen keményre. Teátrális mozdulatokkal, dolgozzuk bele a sárga krémbe.

Összeállítás: Egy tűzálló tálba terítsünk sütőpapírt. Az aljába dobáltam a kiflikarikák harmadát. Öntsük rá a krém egy részét, mákozzuk meg, szórjunk mazsolát rá.Váltogassuk a rétegeket, majd a végét krémmel, zárjuk mákkal. Én kicsit megnyomkodtam, hogy tömörödjön. Biztos ami biztos, leöntöttem, még egy deci tejjel. Lefedtem.Fél órát közepes lángon sütöttem a sütőben és még 10 percben kitakarva.Elfogyasztás: Úgy elég 4-6 embernek, ha a delikvensek nem háromszor szednek belőle, hanem udvariasak és mindenkinek hagynak. Nekem nagy örömet okozott, hogy P. majdnem megette az egész adagot, magában. Na jó, én is belepiszmogtam 2 emberes adaggal. Langyosan a legfinomabb, kár hogy megettük mire olyanra hűlt.