Házi kifli ropogósan, a váróban kerengés ellenpólusa

  • 2017.02.21.
  • 0

Már a facebook is szemrehányásokat tesz, hogy az olvasóközönséged nem hallott rólad már mióta. Nem mintha olyan társadalmi nívóval rendelkeznék, hogy a gépen kívül más is felhánytorgatná ezt nekem, mindenki a saját szekerét tolja, de én is rosszul éreztem magam emiatt.Képzeljétek, néhány vizsgálatot leszámítva túl vagyok az első harmad Canossa járásán, minden ok a méh magzattal, ahogy a szakirodalom nevezi és csak egyszer keveredtem kellemetlen helyzetbe nyilvánosan, a kevésbé publikusoknál csak én bosszankodtam a saját hülyeségem és figyelmetlenségem miatt és azt már valahogy belekalkulálom az egészségügy kebelén töltött időbe.

Az irodába a fejem felett még mindig Godzilla vesz stepp tánc leckéket egy ütvefúrót használva sétapálcának. Sok munkánk van mostanában, azonnal kell reagálni, fejben ott lenni, nem működik a fusizás a blogon. Ha őszinte akarok lenni, kicsit most lesilányodott a kis világom, melóra, orvosi időpontokra és alukára és az állandó készülődés a holnapokra. Túl hivatalos és felnőtt minden mostanában, üdv kedves a való világban.Ezért is vágytam annyira, hogy valami kis hazait legyártsak, az első hétvégén, amikor nem kellett időpontra menni, csak 9 után. Nincs köze a kifli gyártásnak ahhoz, hogy előző nap lusta voltam bemenni akármilyen pékségbe, hogy az utolsó szikkadó veknit elorozzam egy kevésbé élelemes, a sorban hátrébb álló egyén elől.Bosszant, hogy akármennyire vágyom megtanulni a kenyérsütést, eddigi kísérleteim mind kudarcba fulladtak. Amikor megláttam ennek a receptnek a hívó szavát, úgy mint: "nincs időd", "hülye biztos". - tudtam, hogy ezt nekem találták ki.Mondjuk különleges érzékkel el tudom rontani az ilyen recepteket is, ha kenyérről van szó. De nem ennél!!!Az eredeti link. http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/hazi-kifli-receptjeSzombat reggel nekiálltam a receptnek, ami olyan jól sikerült, hogy másnap megint csináltam egy adagot, vittünk néhányat P. szüleinek is hétfő reggelre.Nagyon szépek, de nekem nem elég nagyok a kiflik, ezért gondoltam megduplázom az adagot, hogy ne kelljen egymásra zavartan néznetek, ha már csak egy maradt és mindketten meg akarjátok enni, lakjunk jól!Házi vajas kifli : (10 nagy darab, vagy 16 kisebb ) 70 dkg finomliszt5 dl tej2 tk só1 kocka friss élesztő2 tk cukor5 dkg vaj olvasztva (zsírral csináltam, ugyanolyan jó)A tejet langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel. A lisztet a sóval és az olvasztott zsiradékkal keverjük össze, majd csináljunk lyukat a közepébe a tejnek. Szétálló merev ujjakkal keverjük bele a lisztbe a folyadékot. Néhány perc után rugalmas, könnyen gyúrható tésztát kapunk, amivel öröm dolgozni. Most kell eldönteni, hogy mennyi kiflit akarunk, a kicsik arasznyiak, kisebb mint a bolti. a nagyok meg kitesznek egy tartalmas reggelit.A nagyoknál megfelezzük a tésztát, azt kinyújtjuk és öt cikkre vágjuk. A kicsiknél negyedeljük a tésztát és a negyedeket szintén negyedeljük.A metódus ugyanaz: egy kilisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát, kört kapunk (1-2 cm vastag), amit akárhány cikkre tudunk vágni. Vegyük elő egyenként a háromszögeket, nyújtsuk ki minél nagyobbra.Gyöngéden tekerjük fel a szélesebb oldal felől, hogy tudjon kelni, hajlítsuk meg.Egy kipapírozott tepsiben hagyjuk pihenni, amíg megmelegszik a sütő.A sütő: Melegítsük elő a sütőt kb. 200 fokra, előtte az alsó polcra egy tűzálló tepsiben vizet tegyünk. A sütő tetején melegedhet és kelhet a kifli, elég addig, amíg melegszik.Utolsó mozzanatként kenjük át a tetejüket tejjel.15-20 perc alatt elkészül. Barnára sül, nagyon guszta, szerencsére hamar kihül, hogy megkóstolhassuk.