Kanadából szeretettel: Nanaimo szelet

  • 2017.01.04.
  • 8

A süti neve engem inkább emlékeztet egy indián törzs, vagy egy japán halétel nevére, mint egy süteményre, amelyet Kanadában készítenek. Sebaj, kipróbáltam és nem csalódtunk benne, bár a közben kifogyó vajkészlet egy kissé szárazabb süteményt eredményezett, mint amit vártam. Csak azért sem akartam elmenni a szomszédos hiperbe, ahol az utolsó kockával kellett volna sorba állni szilveszter délelőttjén.Legalább akkora mazoizmus, mint mikor szenteste előtti napon kellett még beugrani egy áruházba, a feledékeny családtagok helyett.Ha nem bánjátok, a krémből kivettem azt a közel fél kiló porcukrot is, amelyet az eredeti recept előírt és mivel a vaníliás pudingporral is úgy jártam mint a vajjal, nekem kellett összeállítanom másból. Csak az e betűk hiányoznak belőle így és a szép sárga színe. Bár mindig lenyűgözött, hogy milyen zseniális és egyben pofátlan termék a pudingpor: olvassátok el az összetevőket. Kukoricakeményítő és aromák.Eladják azt a 2 kanálnyi aromatizált keményítőt majdnem egy fél kiló árán, mármint az ismert márkák. Egy kilós kiszerelésű keményítő a pennyben közel 200 ft jelenleg. Marketingből ötös. Summa summarum a krémnél a vanilia kivonat és a keményítő helyettesíthető pudingporral.

A kekszmorzsát vegyes kekszből állítottam össze, 2/3 részben szezámmaggal szórt lapos rozskenyér összetört morzsája (tudjátok, amit színes zacskóban lehet kapni, inkább pászkaszerű, lapokból áll) és kiegészítettem a klasszikus háztartási kekszmorzsával 1/3-ad arányban.A süteményhez használt tepsi egy gyümölcstortás forma volt, de egy 20x25ös, kisebb tepsiben akartam eredetileg, azt írta a recept.

Alj:1 kispohár dió (1,5 dl űrtartalmú teáscsésze)1 kispohár kókuszreszelék1 tojás15 dkg vaj2 evk cukor2 evk kakaó3 csésze kekszmorzsa Krém:1 doboz mascarpone2 evk kukorica keményítő3 evk cukor2 dl tej1 tojásvanília kivonatTető:1 tábla tortabevonó1 evk olaj/vaj1 csapott kanál kakaóporkevés vízElkészítés:A vajat olvasszuk fel egy lábosban, keverjük bele a cukrot és a kakaóport, a kókuszreszeléket. A dió darabokat törjük össze nagyjából. A kekszeket próbáljuk a lehető legkisebbre törni. Öntsük bele a vajba, keverjük el. Mikor hűlt a keverék, akkor öntsük bele a tojást.Egy összegyűrt, vizezett (jobban felveszi az edény alakját) sütőpapíros formába egyengessük a keveréket, lapítsuk le és húzzuk fel a széleknél mint a sajttortánál.A krém: A mascarponét lazítsuk fel a tejjel és a tojással, cukorral,
egészen addig amíg szét nem válnak a kis göbök a sajtban. Tegyük bele a vanília kivonatot, végül a keményítőt. Egy tömör vanilia krémet fogunk kapni, ezt öntsük rá a kekszes alapra.Tegyük be a sütőbe durván 30-40 percre alacsony, közepes fokozatra. Akkor kell kivenni, amikor nem remeg a közepe ha megütögetjük.Keressünk neki hideg helyet és egy órára száműzzük oda pihenni. Amikor már nagyjából kihűlt, hozzáfoghatunk a ropogós csokoládénak a tetejére.Olvasszunk fel tortabevonót, kevés zsiradékkal és kevergessük teljes folyásig. Ha nem akar oldódni, 1-2 evőkanál vízzel segítsünk rá. Nem találtam elég szép színűnek a bevonót ezért adtam hozzá kakaóport, amúgy nem szükséges.A dermedt sütire öntsük a bevonót és terítsük szét. Hagyjuk teljesen megszáradni és utána tálalhatunk.

Sütőbe helyezés előtt