December előszele: Narancsos, fűszeres csirke

  • 2016.12.03.
  • 7

Az említett recept, már lassan egy hónapja pihen a telefonomon.Úgy kezdődött, hogy Márton napja ott volt még az emlékeimben és pénteken egy gyors bevillanásra meglátogattuk a kis értékű váltópénzről elnevezett üzletláncot, ahol tévesen a kacsa helyett egy egész csirke került megvásárlásra.Ha lúd nem volt, beértem volna egy másik hápogó jószággal, amit úgy akartam elkészíteni, ahogy a londoni kínai negyedben láttunk, narancsosan, ropogósra sütve!Aznap este P. elment a barátaival iszogatni, így alkalmam nyílt arra, hogy az íródó könyvecskémmel párhuzamosan a lassan sülő jószágot, időnként meglocsoljam, átforgassam, stb.A végeredmény egy wow élmény, amely új szintre emelte az egyszerű sült csirkét. Azóta, ha megkérdezem a vásárlás közben oly szótlan férfiút, hogy ugyan hogyan készüljön ha veszek, egy a válasz: Narancsosan, mint a múltkor.A titka ott keresendő, hogy a savas hozzávalók átpuhítják a szegény állat rostjait és az illóolajok gazdagítják az ízét.
Minél vastagabb, zártabb edényben sütjük, annál hamarabb kész lesz, a sugárzó hő tovább süti. Egy szaftos zöldséges rizzsel királyi lakoma. Az ízeknél mindig oda kell arra figyelni, hogy nehogy átbillenjen akármelyik pólusba a dolog, mert nem akarunk édes húst végeredményként, ám ha a sós íz dominál, akkor nem lesz elég karakteres, hogy mellédobtunk néhány gyümölcsöt.
Narancsos,
fűszeres csirkeHozzávalók:1 egész csirke1 egész narancs1 alma0,5 dl balzsamecet1 evk só, bors ízlés szerint 1 evk barna cukor1 dl kólacsak épp egy szórásnyi levendulavirágElkészítés.A narancsot dörzsöljük át egy kefével és áztassuk néhány órára (ecetes)vízbe. Szeretem belerakni a héját is, ennyi lehet, hogy kevesebb előkészítés mint az elégséges, de nem akarok többet erről tudni.Megfelezzük a narancsot, felkockázzuk, hozzákockázunk egy almát, megsózzuk (fele), borsozzuk, szórjuk egy kis levendulával.
Töltsük meg a gyümölccsel. A csirkét a két térdényél (a folytatást levágták) kössük össze, összesodortam alufóliát és ha görcsöt nem is köthettem rá, összetekertem. Átdörzsöltem kevés sóval, úgy is még forog néhányszor amíg elkészül.Alacsony lángon a későbbi sütőedényben kezdjünk el összefőzni a locsolólevet. A narancs másik felét kockázzuk bele, Öntsük fel a kólával, tegyük bele a sót, a balzsamecetet. Tudom, tudom, így egy nagy mosléknak tűnik, de bízzatok hozzám, finom lesz.
Főzzük össze, majd óvatosan emeljük bele a csirkét, néhány kanálnyival locsoljuk meg. Most fedjük le és alacsony lángon süssük a következő 3 órában. Félóránként kivettem, ránéztem, lehetőleg átfordítottam, hogy szívja a levet. Ahogy átsül, egyre nehezebb lesz, türelmesen, lassan.Amikor már úgy látjuk, ott fog szétesni egy nézésünktől, a fedőt tegyük félre, vegyük magasa a lángot és sűrűn locsolva süssük rá az összes ízt, ropogósra.