BBQ csirke sütőben sütve

  • 2016.04.27.
  • 8

Kép forrása: heatherlikesfood.comKözeledik a nyár, bár a kezem fázásából másra következtetek.Amúgy naptár szerint közeledni fog, így szerencsére egyre több bográcsolás, sütögetés illatait viszi a szél hétvégenként. Ilyenkor mindig olyan boldog vagyok, mert azok az emberek jókat beszélgetnek, söröznek, ahogy a tűz mellett állnak.Minden társaságban akad egy olyan, aki kéretlen tanácsokkal látja el a szakácsot... pl: azt a jobb oldalit megfordíthatnád, mert megég vagy egy másik klasszikus: nem raktál kevés vizet/sót/olajat a hús alá?De mindenkinek megvan a helye a rendszerben és végső soron jót eszünk és végül jól leszünk ettől a szociális és kulináris dózistól a következő hétfő reggel, amikor a kimeredt maradékot pakoljuk nagy boldogan, mert érezzük rajta azt az archaikus és csodálatos füstös ízt, amit semmi sem pótolhat.Egy ilyen receptet szeretnék közkézre adni.
Sütőben a lusta háziasszonyok is elkészíthetik hét közben, hévégén azért érdemes az utolsó simításokat elvégezni parázs felett a szabadban és ANNYIRA jót fogtok enni, hogy nem lesz maradék.Be kell vallanom, hogy a felső képet már a netről kellett szednem, mert nem maradt a vacsorából egy darab sem másnapra fotózni. Az állandóan fogyókúrázó kistestvérem ennyit mondott az étkezés vége fele: azt az utolsót kiveszitek, mert ha nem akkor én viszem. Hogy mondhattam volna azt, hogy bocs de fotózása lesz? Az a másik, hogy szeretem nézni, ahogy eszik és nincs bűntudata miatta.Egyed, vigyed amíg látod!A másik dolog ami miatt tetszik ez a recept, az a pofátlanul egyszerű elkészítése és a hipergyors, piszokmentes előkészítése.Képzeljétek el, annyi az egész, hogy összeállítasz egy fűszeres lisztet, megforgatod benne a húst, bedobod sülni a saját zsírjában. Összeállítasz egy mázat, megforgatod benne és visszarakod 10 percre. Mindenki az agyát eldobja olyan finom. Rásül a bőre a húsra, hártyányivá vékonyodik a hő miatt és szaftos marad a hús!Hozzávalók:Ez a mennyiség fűszeres liszt 2,5 kg csirke alsó, felső combhoz elegendő. Társasági adag.100 g liszt (lehet teljes kiörlésű vagy sima)1,5 tk só 1 tk cayenne bors1 tk fokhagyma granulátunm1 tk paprika1 tk őrölt fekete borsTermészetesen átnézzük a csirke bőrét, átmossuk, tisztítjuk ha kell. Néhol beirdalhatjuk, hogy szebben süljön és nyíljon szét.Bőröstől megforgatjuk a lisztben, leütögetjük a fölösleget és egy sütőpapíros tepsibe tesszük. Süssük 45 percig 200 fokon, félidőben forgassuk át, hogy megpiruljon a teteje is.Közben összekeverjük a szószt:100 ml BBQ szósz50 ml mézEzt a szószt már lehet nagyobb hiperekben venni, tudom nem olcsó, de nem is kell belőle túl sok. Gondolkodtam, hogy mivel lehetne helyettesíteni, vagy esetleg házilag készíteni...még nem jöttem rá, de dolgozom az ügyön mert nekem ennek nagyon mű íze volt, nem szívesen raktam bele.Summa summarum a sült csirkecombokat megmártottam ebben a mézes mázban (hahaha micsoda tocsogós szóhasználat) és visszatettem a sütőbe további 10 percre, amíg ez rásült.Egy jó salátával, krumplipürével mellé egy jó sörrel nagyon jó összeállítás.Ezeket a képeket sütés közben készítettem, gyönyörű színük volt.