Csőben sült brokkolis csirke

  • 2016.02.17.
  • 3

Nem tudom, hogy Önök/Ti hogy vannak/vagytok vele, de nálunk az ember hatodik érzékétől vezérelve mindig akkor ér haza, amikor nálam a konyhában elszabadulnak az indulatok, összecsomósodik a szósz, kiborul valami, vagy a legrosszabb: a szűkös helyre benyomkodott műanyag dobozkák, egy óvatlan mozdulat következtében jengaként gurulnak szét a konyha padlóján.Amikor garantáltan szidom mindenki ku...a anyját, mint Elisa Doolittle a My fair ladyben a derby-n, akkor hallom a motozást a zárban és csilingelve megszólal P., mint egy régi amerikai filmben (a képzeletbeli filckalapot pördítéssel rádobja a fogasra): - Megjöttem drágám! Na, ki van itthon?Tegnap is ez volt. Mivel megígértem magamnak, hogy uralkodom a bennem lévő sárkányon, csak megálltam a konyha ajtójában és annyi válaszoltam:- Szia! Örülök, hogy itthon vagy, de a jövőbeli veszekedések elkerülése végett, kérlek ne közelíts.

Garantáltan ott volt pár percen belül mert kíváncsi és biztosított róla, hogy a úgy is két pofára fogja enni a kaját, ha csomós a "bazsamell" mártás. Vagyis bésamel.Ez a csőben sült brokkoli egy véletlen, hűtőben kotorászós főzés eredménye és olyan jól sikerült, hogy azóta heti egyszer megcsinálom...csak nehogy ráunjunk.Jó szívvel ajánlom figyelmetekbe.Csőben sült brokkolis csirkeHozzávalók:1 fej vöröshagyma500 g brokkoli4 tk só6 db csirke felsőcomb (kb 800 g)borsszerecsendió5 dkg vaj2 evk liszt2 dl meleg tej5 dkg sajtKöret: kukoricás barnarizs, lenmaggalElkészítés: Készítsük elő a húst. Nem szeretem a nagyobb darabokat, így a combokat hosszában kettévágom a csont mellett. 2 tk sóval átdörzsölöm a darabokat és borsozom. Bőrrel lefelé egy tűzálló tálba teszem.A brokkolit rózsáira szedem, a hagymát felszeletelem. 2 dkg vajon dinsztelem és hozzáadok 1 tk sót. Hozzáadom a brokkoli darabokat és lefedve néhány percig párolom. Átkevergetem közbe, hogy érje a só.A zöldségeket a csirkedarabokra szedem és elegyengetem.Bésamel mártás:A maradék vajat megolvasztom, hozzáteszem a lisztet. Átkevergetem, mintha rántás lenne. Néhány perc múlva adagonként hozzácsurgatom a meleg tejet, hogy csomómentes mártást kapjunk. A tej forrása után besűrűsödik. Húzzuk félre a tűzről és most fűszerezzük. Szerecsendiót reszeljünk bele, borsozzuk és 1 tk sót adjunk hozzá.Kanalazzuk rá a zöldségre és a végén borítsuk az egészet reszelt sajttal.Fedjük le alufóliával, lehetőleg légmentesen. Úgy ügyeskedjünk hogy a sajt ne érjen hozzá, mert különben ráragad.160 fokos sütőben 40 percig sütöttem lefedve és az utolsó 20 percben kitakartam, hogy süljön a teteje.+ jótanács: Akkor a legfinomabb, mikor kicsit odakapja az alját és a bőr rásül a húsra, ropogós, de mégis szaftos.