Variáció egy lusta nap étkeztetésére: zöldséges, májas tészta
- 2015.08.01.
- 7
Kimondatlanul is ott van a hétköznapjainkban az a mérhetetlen lustaság, vagy megengedőbben fogalmazva a kimerültség, ami miatt megengedjük azt a közös háztartásunkban, ami sem a szülői házban, sem a saját szóló lakásban, albérletben nem volt dívik.Sok szemrehányástól kíméljük meg önmagunkat, amikor este hazamegyünk, viszont ha szembe jön velünk egy lazább, alukálósabb nap, nem tudjuk kikerülni a tennivalókat.Vagy kikerülhetjük és azzal foglalkozhatunk, amire sokszor gondolunk: egy lusta olvasgatásba belealvás, vagy egy lebilincselő dokumentumfilm aminek témája a Versaillesben kikutatott 18. századi vécézési, higiéniai szokások története.Ilyen módon válunk lustákból, halogatók IS.Ilyen napokon a főzés is elmarad, talán még a kenyér vásárlás is. Kreatívak lehetünk alternatív megoldásokban. Így történhetett, hogy az ember gyomrának felmordulása kivitt a konyhába és döntésre jutottam: könnyű, GYORS májas raguval leöntött tészta jól lenne.Nagyon jó lett a fogadtatása, szép színes, paprikák kandikáltak ki a máj mellől, csípős, került a tetejére egy kis kék sajt és hámozott tökmag is.Hozzávalók: (4 személyre)40 dkg csirkemáj1 evk kacsazsír vagy 3 dkg szalonna felaprózva 1 nagy fej hagyma2 paradicsom1 kápia paprika (megint szezon van!!)5 dkg zöldborsó2 tk só1 dl vörösbor 1 kk cayennei bors1 kk erős pityu, böcsületes nevén darált erős paprika 1 kk kakukkfű1 csapott evk vöröspaprikaKöret:egy csomag makaróni tészta2 evk szójaszószElkészítés:Tisztítsuk meg a kis furaságoktól a májat és szeleteljük fel nagyobb darabokra. A zsírt hevítsük a lábosban, vékonyan szeleteljük fel a hagymát és fonnyasszuk rajta. A májat mossuk át, csepegtessük le és szórjuk a hagymára, néhány percig süssük.Szeleteljük fel a paradicsomot és paprikát és borsót, adjuk hozzá.Szórjuk bele a kakukkfüvet, a cayenne borsot, az erős pistát és a csemege paprikát. Keverjük el a fűszereket, majd a vörösborral öntsük fel és fedjük le. Hagyjuk alacsony lángon összefőni. 10, 15 perc múlva keverjük át és kapcsoljuk le a tüzet. Jaja, a legvégén sózzuk meg. Csak a sertésmájnál igaz a megkeményedés, de megszokásból a itt is ez az eljárás az én konyhámban. Így nem felejtem el.
Készítsük el a főtt tésztát, főzzük meg és miután leszűrtük, adjuk hozzá a szójaszószt, letakarva tálalásig pihentessük.
A szerzőről
Le Café de Capucine