Égő rubinból: céklás fasírt

  • 2014.10.09.
  • 9

Az, hogy a céklát bekapcsoltam az étkezési kultúránkba, majdhogynem a legjobb döntésem volt eddig a konyhában. Úgy nőttem fel, hogy az ecetes cékla kétévente ha egyszer előfordult az asztalnál otthon, annál inkább a menzás étkeztetésben. Csakis ilyen formában ismertem és rá kell jönnie a tisztelt publikumnak, hogy van élet a savanyúságon túl.Multifunkcionális ételről van szó.Készítettem már csokoládétortát, hús mellé köretet ropogósra sütve, gyönyörű rózsaszín színezőanyagot tejszínhabba keverve céklából, joghurttal elkeverve salátát és nincs vége!Tegnap fasírtot csináltam belőle és még úgy is finom lett.A cékla, mivel elég jól eltartható hűtőben, érdemes akkor megsütni, amikor mást amúgy is megsütnénk. Olyan lesz, mintha előző télről maradt volna, összeesik és ráncos rinocérosz lesz. Annyira tömörré válik a belső húsa, mintha egy színes üveg tömböt látnál. Nekem nagyon megtetszett.

Hozzávalók:1 nagy fej cékla héjában megsütve20 dkg darált sertés hús1 fej hagyma1 kk vaj1 evk balzsamecet 2 tk curry fűszerkeverék1 tk só1 evk panírmorzsa1 tojáspanírozáshoz 2-3 evk morzsa Elkészítés:Vágjuk ketté a céklát és húzzunk le a bőrét. Reszeljük sajtreszelővel egy tálba. Sózzuk és fűszerezzük.Kockázzuk fel a hagymát és kevés vajon fonnyasszuk meg. Adjuk a céklához, a hússal együtt. Kézzel keverjük át. Szórjuk bele a morzsát és az ecetet és végül üssük bele a tojást.Kicsit hagyjuk pihenni, majd formáljunk lapos kis pogácsákat a keverékből és panírozzuk be. Egy serpenyőben hevítsünk egy kevés zsírt vagy olajat és 3-4 darabonként süssük ki.