Maggi receptverseny zsűrizés és egy recpet: pörkölttel rakott krumplipüré

  • 2013.12.02.
  • 8

Egy igazán izgalmas receptversenyről szeretnék hírt adni, mert olyan megtiszteltetés ért, hogy gasztrobloggerként részt vehettem a pályázatok zsűrizésében.A verseny a https://www.okoskonyha.hu/ oldalon zajlott október 14. és november 10. között.A pályázók minél részletesebb és minél pontosabb receptet küldtek be annál több pontot tudtak gyűjteni.  Egyetlen kritérium volt, hogy az étel elkészítése során valamilyen Maggi terméket kellet felhasználni.Végre egy olyan receptverseny, ahol nem csak a mennyiségre, de a minőségre is hangsúlyt fektettek a szervezők.Az első 10 legtöbb pontot gyűjtő receptfeltöltő pedig bekerült a döntőbe, ahol gasztrobloggerek és szakmai zsűri bírálta el a pályázatokat.Tehát ebben a versenyben igazi fakanálforgatók versengtek jobbnál jobb díjakért, hetente  Maggi ajándékok várták a receptfeltöltőket ráadásul a fődíjakért is igazán megérte receptet feltölteni, hiszen ki ne szeretne a boldog tulajdonosa lenni egy Pure Essentials Collection ételpárolónak vagy egy Avance Collection konyhai robotgép készletnek és az első helyezetnek járó 350.000 Ft értékű IKEA utalványnak.A receptverseny ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísértem a feltöltött recepteket és drukkoltam, hogy a kedvenceim bekerüljenek az első 10 legtöbb pontot gyűjtő feltöltő közé.Meg kellett állapítanom, hogy nagyon sokan szeretik és használják a konyhában nagy segítséget jelentő MAGGI kockákat, ételalapokat, ízesítőket, sütőzsákos vagy akár MAGGI Fűszerpapírt rejtő alapokat, amik valljuk be sokszor segítenek a háziasszonyoknak, ha időhiányban szenvednek, de mégis ízletes ételt szeretnének a család asztalára tenni. Én is sokszor használom legfőképpen a MAGGI kockáit, mert igazán ízletes ételt készíthetünk velük, ráadásul könnyedén. Lentebb mindjárt mutatok is egy krumplipürébe töltött finom pörköltet.Bár be kell vallanom, hogy nagyon sok izgalmas receptet találtam, amit itthon is szívesen elkészítenék és a fotók is néhol már profikat megszégyenítően jók voltak azért valami alapján mégis ki kellett alakítanom egy rangsort, ami igen nehéz feladat volt.Nagyon sok mindent figyelembe vettem, mint például az étel egyedisége, elkészíthetősége, a recept szövegezése, itt legfőképpen a részletes leírásra figyeltem, ami az elkészítés során nagyon fontos, a pályázathoz csatolt fotókban szó szerint gyönyörködtem, a felhasznált alapanyagokat is alaposan átnéztem legfőképpen az alapján, hogy az egyes alapanyagok és fűszerek mennyire illenek az adott ételhez meg még megannyi apróbb részletet. Ami viszont  a legfontosabb volt számomra az a kreativitás és a kiegyensúlyozott táplálkozás megjelenése az elkészített ételben.Nagyon hosszú ideig tartott mire azt a receptet kiválasztottam, amire azt mondtam, hogy igen ez az abszolút kedvenc, de akkor még hátra volt, hogy elkészítsem a receptet pontosan betartva a leírásban szereplő mennyiségeket és lépéseket.  A receptek elkészítés ugyan nem volt feltétel, de így nyugodt lelkiismerettel mondhattam ki a döntésemet, hiszen az általam legjobbnak ítélt receptet itthon elkészítettem és megkóstoltam.Az elkészült recept tökéletes lett,  kóstolás után bátran ki mertem jelenteni, hogy igen ez a recept az, ami szerintem megérdemelné a győzelmet és tovább szurkoltam, hogy a szakmai zsűri is az általam kedves recept mellett döntsön.Ezután felállítottam egy rangsort a pályázatokból és remélem, hogy jól döntöttem, mert tényleg nagyon nehéz finomabbnál finomabb ételek közül választani.A nyertes pályázóval pedig közösen elkészítettük a nyertes fogást a Nestlé tankonyhájában. Egy igazi élmény volt, főleg, hogy olyan neves szakemberek társaságában tehettük ezt, mint a családi lap főszerkesztője Bauer Zsuzsa, vagy Gubás Gabi színésznő.  A kocka fordult és mi, mint zsűri készítettük el a nyertes receptjét, amit ő kóstolt meg és értékelt. Nem volt egyszerű ipari sütővel sütni, de valahogy ezt is megoldottuk és igazán elégedettek voltunk, hogy itt is megállta a helyét a nyertes által beküldött recept, mert az est végén nagyon jót ettünk belőle.Hoztam pár fotótZsuzsával böngésszük a receptetAz „ellenfél” csapataMunka közben:Kóstolók kikészítveJól  éreztük magunkatAzt hittem könnyebb mások receptje felett dönteni, de higgyétek el nem volt az, de igazán élveztem a zsűrizés minden egyes percét és egy igazi örömfőzésen vehettem részt. Ezúton is szeretnék még egyszer köszönetet mondani a Szervezők bizalmáért és a MAGGI-nak a lehetőségért.Persze versenyen kívül elkészítettem a saját receptemet, amihez MAGGI pörkölt szaft kockát használtam.Pörkölttel rakott krumplipüré60 dkg marhalábszár1 MAGGI pörkölt szaft kocka1 fej hagymapirospaprikasó, bors1 db paradicsom1 db paprikavörösborolajSütéshez:Krumplipüré és szeletelt sajt.A pörkölt elkészítése:A  húst megtisztítjuk és kockára vágjuk. A hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadunk egy púpos kávéskanál pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és már adjuk is hozzá a kockára vágott húst, amit pár percig keverünk, hogy minden oldala szint kapjon. Sózzuk, borsozzuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje a húst, hozzáöntünk kb. 0,5 dl jó minőségű vörösbort, majd jöhet bele a pörkölt szaft kockából 2 db. Mindig annyi vízzel pótoljuk az elfőtt vizet amennyi éppen ellepi a húst. Kb. 2-2,5 órát főzzük a pörköltet.  A főzés felénél hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, amit szintén kockára vágtunk. Amikor a hús teljesen puha a maradék vizet elfőzzük és egy igazán gazdag szaftos ételt kapunk.Hagyományos módon krumplipürét készítünk.Egy kivajazott tepsibe a belesimítjuk a krumplipüré felét, majd erre kanalazzuk az elkészült pörköltet, majd jöhet a tetejére a maradék krumplipüré.  A sort szeletelt sajttal zárjuk, úgy, hogy mindenhol lefedje a krumplit.180 C-os sütőben kb. 15-20 percig összesütjük, amíg a sajt szép szint nem kap.Kockára vágva tálaljuk.További tippekért és a verseny eredményéért látogassatok el a :www.okoskonyha.hu vagy a www.eletmodkozpont.hu/nyeremenyzona.hu oldalakra