Somlói galuska torta

  • 2013.04.12.
  • 8

Egy nagyon kedves ismerőstől kaptam meg ennek a tortának a receptjét, azzal a megjegyzéssel, hogy ő biztosan nem készíti el, de ha én elolvasom nem fogok tudni ellenállni, hát nem igaza lett?El kell ismerni tényleg nem a leggyorsabb és legegyszerűbb kategória, de nem olyan nehéz, mint ahogy első olvasatra gondolnánk.Az elmúlt pár hétben a családban több születésnap és névnap is okot adott egy nagyobb költség- és időigényű torta elkészítésére.Hosszasabb kutakodás után bukkantam erre
a receptre, alakítgattam rajta egy kicsit és elkészült ez a mesésen fehér és somlói ízvilágú torta.A PISKÓTÁK4 tojás4 ek. cukor4 ek. liszt1 mokkáskanál sütőporDiós piskótához:4 tojás4 ek cukor3 ek. liszt2 ek. darált dió1 mokkáskanál sütőporKakaós piskótához:4 tojás4 ek. cukor3 ek. liszt1 ek. kakaópor1 mokkáskanál sütőporA piskótákat egyenként megsütjük egy tortaformában.A sütőt előmelegítjük kb. 50-100 C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal, majd vékonyan megszórjuk liszttel.A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé kanalanként hozzáadjuk a cukrot, egy fényes, kemény habot kell kapnunk.
Hozzákeverjük a tojássárgákat, ezután hozzászitáljuk az előzőleg sütőporral elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk.Beleöntjük a tortaformába és 180 C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, mert a tészta összeeshet.Ugyanúgy járunk el mindhárom piskótával.Szirupot főzünk, ezzel fogjuk bekenni a tortalapokat.A SZIRUP3,5 dl víz20 dkg cukorkandírozott narancshéj apróra vágva, ha nincs friss lereszelt narancshéjat is tehetünk belekb 1 evőkanál vaníliaaroma1 dl rum vagy aromaA vizet a cukorral és a narancs héjával sziruposra főzzük, majd hozzáöntjük a vaníliaaromát, a rumot vagy rumaromátA kihűlt piskótákat jó alaposan bekentem a sziruppalA KRÉM:3 tojássárgja1/2 csomag főzni való vaníliás pudingpor1/2 liter tej5 ek. cukor1/2 rúd vanília kikapart belseje5 gr zselatin2,5 dl tejszínA tojássárgákat a pudinggal, vaníliával a tejjel és a cukorral krémesre főzzük. A kihűlt pudinghoz adjuk az előzőleg vízben feloldott 5 gr zselatint és a kemény habbá vert tejszínt.ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ10 dkg darált dió1 marék rumba áztatott mazsola1/4 narancs reszelt héjaA tortaformába tesszük az előzőleg sziruppal megkent kakaós piskótát. Rákenjük a krém felét, és az előzőleg rumba beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát és a narancshéjat.Rákerül az előzőleg szintén sziruppal megkent diós piskóta. Ennek a tetejére megy a krém másik fele és a darált dió. A tetejét a sziruppal megkent sima piskóta zárja.1 éjszakára megy a hűtőbe.MÁSNAP REGGEL1/2 liter tejszínhab1 csomag habfixáló20+5 dkg étcsokoládé5 dkg cukor1 ek kakaóporrumaromaA tejszínhabból a habfixáló segítségével kemény habot verünk és beburkoljuk vele a tortát, a tetejét habzsákból kinyomott formákkal díszítjük, a közepére étcsokoládé forgácsokat szórunk.3 dl vizet a cukorral, kakaóporral összeforralunk, beletördeljük az étcsokoládét, amikor az egész folyóssá vált és szép sima hozzáadjuk a rumaromát, keverünk rajta kettőt és lehúzzuk a tűzről.A tortát tálalás előtt ezzel a csokis sziruppal locsoljuk le.

Címkék

Torta