Gesztenyével töltött csirkecomb meggymártással

  • 2018.06.02.
  • 9

Nyár: eper, meggy, cseresznye... és még sorolhatnám a gyümölcsök hadát, amit ilyenkor lehet kapni. Lassan jön a barack, dinnye, nyári alma, körte, szőlő, de nem is sorolom. Annyira sajnálom, hogy nem lehet télire elrakni belőle úgy, hogy akkor is ugyanilyen friss ropogós maradjon. Meggy leves, meggy szósz nagy kedvenc nálunk. Befőttnek és fagyasztóba is szoktam tenni, sőt az utóbbi években lekvárnak illetve csokis változatban is kerül a polcra. Most ebben a formában készült el nálunk ebédre.Gesztenyével töltött csirkecomb meggymártássalHozzávalók (4 személy részére):3-4 közepes főtt burgonya20 dkg gesztenyepüré1 tojássóborsszerecsendió4 egész csirkecomb1-2 teáskanál morzsolt kakukkfű3-4 dkg vaj1,5 dl száraz vörösbora meggymártáshoz:
1 kg magozott meggy2-3 evőkanál cukor1 evőkanál rizsliszt1 evőkanál puncs ízű pudingpor1 teáskanál fahéj1 kávéskanál őrölt szegfűszegcsipet szerecsendió1 dl tejszínElkészítés:A főtt burgonyát összetörjük a gesztenyepürével, hozzáadunk egy tojást és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. A csirkecombok bőrét fellazítjuk, majd megtömjük jól a töltelékkel. Fogpiszkálóval vagy hústűvel lezárhatjuk a végét. A combokat sózzuk, borsozzuk, tepsibe rakjuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakukkfüvet és a combok tetejét jól bekenjünk vele. Aljára vörösbort öntünk, alufóliával lefedjük, majd előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük kb. 1-1,5 óra hosszára.A mártáshoz a magozott meggyet lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Beletesszük a cukrot és a fűszereket és forrástól számítva 15-20 percig főzzük. A tejszínhez keverjük a pudingport és a rizslisztet, majd a meggyhez adjuk és sűrűre főzzük. Amennyiben nem érte el a kellő sűrűséget, további rizsliszttel és, vagy pudingporral sűríthetünk rajta.