Meggyes-habcsókos pite

  • 2018.03.08.
  • 9

Egyik nap csak úgy fogtam magam és sütöttem egy nagy adag meggyes pitét, azt a hagyományos verziót. A felét átküldtem a kedves szomszéd asszonyomnak, aki előtte megajándékozott egy hólapáttal, ugyanis kölcsön kellett kérnem, mert nem minden napi eset történt, leesett egy nem kis mennyiségű hó. Gondolom nem csak nálunk, úgyhogy ismerős a sztori. Később eszembe jutott, hogy van még tartalékba egy meggyes pite receptem, ami elbújt a többi között, így most ezt osztanám meg veletek.Meggyes-habcsókos piteHozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + a nyújtáshoz10 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg hideg vaj8 dkg nyírfaporcukor1 tojása vaksütéshez:szárazbab vagy kerámiagolyóa töltelékhez:70 dkg magozott meggy1 csomag Nyírfacukor gluténmentes vaníliás pudingpor (80 g)2 csomag Nyírfacukor vanillin (10 g)1 kávéskanál őrölt szegfűszeg1 teáskanál őrölt fahéj2 dl víza tetejére:3 tojás fehérje10 dkg nyífacukor5 dkg szeletelt mandulaElkészítés:A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a nyírfaporcukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük.Enyhén lisztezett felületen a formánál nagyobb körlappá nyújtjuk, majd belehelyezzük. Kibéleljük sütőpapírral, szárazbabbal kitöltjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.Közben a meggyet 1 dl vízzel, a vaníliás nyírfacukorral és a fűszerekkel felforraljuk. A maradék vízben elkeverjük a pudingport, és besűrítjük vele a meggyet. Hagyjuk langyosra hűlni.A tojásfehérjét elkezdjük verni, majd amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a nyírfacukrot. Kemény, csúcsos állagú habot kell kapnunk.A tésztára kanalazzuk a meggyes tölteléket, befedjük a habbal, megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőben, nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni.