Édesburgonya krémleves, sajtos csavarttal

  • 2018.03.19.
  • 6

Még mindig nagy kedvenc nálunk az édesburgonya. Ilyen hideg napokon, mint a mai is, igazán jól esik egy kis lélek melengető leves. Bár a téli depresszióból kirángatni nem fog, legalábbis engem nem, de a testemnek jól tesz, mert legalább átmelegít. Egyik héten hétfőn plusz 20, a következő héten -2 és szakad a hó. Nem hiszem el... már sírni tudnék. Vár ránk a játszótér, a kinti séta, a friss tavaszi levegő és a fák... mikor virágoznak? Mikor fog sütni egész nap a napocska? Az utóbbi időben igaz enyhébbek a telek, de nagyon elhúzódnak. A 12 hónapból szinte 7 fűtésszezon. Nem szeretem a bezártságot, remélem héten lezárul ez az időszak.Édesburgonya krémleves, sajtos csavarttalHozzávalók (4 személy részére):3 közepes édesburgonya3 közepes burgonya1 kis fej vöröshagyma2 evőkanál olívaolaj1 teáskanál morzsolt kakukkfűfrissen őrölt borssóbors1,5 liter húsalaplétálaláshoz:tejszíntovábbá25 dkg kész levelestészta1 tojásreszelt goudasajtElkészítés:A vöröshagymát megpucoljuk, kevés olajon megdinszteljük. A kétféle burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd a hagymára tesszük. Felöntjük húsalaplével, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfűvel. Fedő alatt puhára pároljuk. A végén krémesre turmixoljuk. Belefőzhetünk 2-3 evőkanál tejszínt, de mellé is tálalhatjuk, ha valaki nem szereti.A leveles tésztát kitekerjük, megkenjük felvert tojással, majd jól megszórjuk sajttal. Keresztben kettévágjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra. Két végénél fogva megtekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Leves mellé tálaljuk.