Aszalt gyümölcsös csirkemell diós kölessel

  • 2018.02.26.
  • 0

Téli időszakban gyakrabban készítünk aszalt gyümölcsös ételeket, én legalábbis így vagyok ezzel. Tavasszal, de legfőképpen nyáron, amikor érik a friss, akkor szívesebben használom fel azokat főételhez, köretként vagy éppen desszertként. Sokféle aszalvány megtalálható receptben, ráadásul a köretben mindenféle dió, amik tele vannak vitaminnal. Töltődjünk fel!A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában
is.Aszalt gyümölcsös csirkemell diós kölesselHozzávalók 4 személyre80 dkg csirkemellfilé szeletelve8 szem aszalt szilva8 szem aszalt sárgabarack2 evőkanál mazsola2 evőkanál aszalt áfonya1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió1/2 kávéskanál őrölt fehér borssó5 dkg vaj3 dl húsalaplé1 dl tejszín1 teáskanál étkezési keményítőa körethez:4 dkg kesudió4 dkg makadámdió4 dkg dió20 dkg köles5 dl víz1 teáskanál morzsolt rozmaring1 teáskanál morzsolt kakukkfűfrissen őrölt borssóElkészítés:A hússzeletek mindkét oldalát megsózzuk, megszórjuk szerecsendióval és borssal. Az aszalt szilvát és barackot feldaraboljuk. A vajat felolvasztjuk, rátesszük a csirkemellet, majd mindkét oldalát megpirítjuk. Felöntjük a húsalaplével, mellé tesszük az aszalt gyümölcsöket, és fedő alatt puhára pároljuk. A tejszínhez keverjük a keményítőt, és amikor a csirkemell elkészült, besűrítjük vele a szaftját.A kölest a fűszeres, sós vízben megfőzzük. A dióféléket feldaraboljuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, 3/4 részét a köleshez adjuk. A gyümölcsös húst a kölessel tálaljuk, a maradék diófélét a tetejére szórjuk.