Fehérbableves

  • 2018.01.29.
  • 1

Talán sokan ismerik és készítettek már fehérbablevest, de én sokszor az egyszerű receptekkel is gondban vagyok, mint például miből mennyire is van szükségünk kérdés, sokszor felmerül bennem. Nálunk a fehérbableves füstölt csülökkel és szalonnával készül és egy kevéske rántással. El kell mondanom, hogy nem csak nekünk, hanem Emmának is nagyon ízlett.Bár miután a házi májast, liba tepertőt is simán falja, már meg sem lepődök.FehérbablevesHozzávalók (6 személy részére):25 dkg fehérbab50 dkg füstölt csülök15 dkg füstölt szalonna2 szál karikára vágott répa3-4 szem kockára vágott burgonya1 kis csokor petrezselyem1 fej apróra darabolt vöröshagyma2-3 babérlevél1 teáskanálnyi egész feketeborssó2 csapott evőkanál liszt1 csapott teáskanál fűszerpaprikatálaláshoz:tejfölecetElkészítés:A babot és a csülköt előző éjszaka beáztatjuk. Másnap a csülköt feldaraboljuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet és a fekete borsot, majd kb. 1,5 óra alatt félpuhára főzzük. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon az apróra darabolt vöröshagymát megdinszteljük. Beleszórjuk a lisztet és a fűszerpaprikát és simára keverjük. A főzőléből 2-3 merőkanállal rászedünk, csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk a leszűrt babbal, a kisült szalonnával, a burgonyával és a répával együtt. További kb. 1-1,5 óra alatt készre főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tejföllel és ecettel tálaljuk!