Édesburgonyás lepénykenyér

  • 2018.01.18.
  • 3

Egyszer láttam valahol sütőtökkel készült langallót. Lehetett volna akár a tésztájába is tenni, de ez konkrétan rá volt reszelve. Nem akartam most egy nagyobb sütőtökre beruházni, mert már van a fagyasztóban is sült változatban, ezért arra gondoltam édesburgonyával sem lehet rossz. Az pedig mindig van itthon. Szerencsére általában találok akcióban, olyankor 2-3 darabot veszek is belőle. Ha nem mi, akkor Emma tuti megeszi.Édesburgonyás lepénykenyérHozzávalók (25x30 cm nagyságú tepsihez):30 dkg liszt15 dkg teljes kiőrlésű liszt2,5 dkg friss élesztő2,5 dl langyos tej5 dkg olívaolaj1 teáskanál só1 teáskanál cukortovábbá:5-6 evőkanál tejföl (20%-os zsírtartalmú)15 dkg darabolt bacon1 kisebb édesburgonya reszelve15 dkg reszelt gouda sajt1 kisebb fej lilahagyma karikára vágvaElkészítés:A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne az élesztőt, a sót és a cukrot. Majd hozzáadjuk az olajat és a langyos tejet. Rugalmas, könnyű tésztát dagasztunk belőle. Szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük, majd enyhén lisztezett felületre borítjuk. Óvatosan átgyúrjuk, majd tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük a tésztát. Megkenjük tejföllel, megszórjuk sajttal, édesburgonyával, baconnal és végül lilahagymával. Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 40-45 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük, majd langyosan szeleteljük és azonnal kínáljuk.