Burgonyás fánk

  • 2018.01.22.
  • 7

Minden évben legalább egyszer sütök fánkot. De most még nagyobb lelkesedéssel tettem ezt, mert Emma is megkóstolhatta. Eléggé cukor ellenes vagyok, vagyis legalább minimalizálom, de ez nem csak Emmánál van így. Lassan szigorítani kell nálunk is, mert az ünnepekkel bizony felszaladt az a bizonyos két-három kiló. Mi lekvárral, Emma meg fahéjas porcukorral ette. Olyan kis büszke vagyok rá. Már egy jó hete ugyanazt eszi ebédre amit mi. Most például fehérbab leves volt, amiről nem is gondoltam, hogy ízleni fog neki. Nagy tányérral betörült, uzsonnára meg jöhetett a fánk.Burgonyás fánkHozzávalók:40 dkg liszt10 dkg rétes liszt20 dkg főtt, tört burgonya50 ml langyos tej2,5 dkg friss élesztő3 tojás10 dkg olvasztott vaj1 evőkanál cukor1 kávéskanál sósütéshez:1 liter olajElkészítés:A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a burgonyát, az olvasztott vajat és a sót. A cukrot és az élesztőt langyos tejbe elkeverjük, majd a kimért alapanyagokhoz adjuk. Könnyű, kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. Lisztezett kelesztőtálba tesszük, lefedve, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráhelyezzük a megkelt tésztát, majd gyúrás nélkül kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk. Lehet sima egyszerű fánkokat, vagy lyukacsosakat is készíthetünk.175 fokos forró olajba tesszük és kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalát megsütjük, majd papírtörlőre szedjük. Lekvárral, fahéjas porcukorral, de csokiba mártva is kínálhatjuk.