Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütőtökös rizottóval

  • 2017.12.29.
  • 7

Pont karácsony előtt készült ez az ünnepi ebéd, amiből még Emmának is jutott. Hát, hogyne jutott volna, inkább teszek félre neki először, aztán szedünk mi. Nagyon ízlett neki, gyorsan elfogyott a kis adagja. Annyira örülök, hogy elfogad mindent amit főzök neki. Abszolút nem válogatós. Nem is tudnék olyat mondani, amit ne evett volna meg. Jó a spenóthoz kell egy kis banán, de amikor kicsi voltam én is édesen szerettem. Imádom amikor tömi a pocakját, olyan jó ízűen tud enni, hogy öröm készíteni neki bármit. Szerencsém van, mert az apukája is ilyen, így tényleg nagyon nagy kedvvel főzök bármit nekik.Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütőtökös rizottóvalHozzávalók (4 személy részére):a zöldborsos csirkemellhez:80 dkg csirkemellfilé1 vöröshagyma2 gerezd fokhagyma3 evőkanál olaj1 dl fehérbor2 dl tejszín1 teáskanál étkezési keményítő2 teáskanál zöldbors
frissen őrölt borssóa gesztenyés-sütőtök rizottóhoz:20 dkg arborio rizs2 teáskanál morzsolt zsálya20 dkg darabolt sült gesztenye20 dkg apróra kockázott sütőtök1 dl fehérbor1 liter forró húsalaplé5 dkg reszelt parmezán3 dkg vajfrissen őrölt borssóElkészítés:A csirkemellfilét közepes kockára daraboljuk. A vörös és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldborsot és a hagymával együtt pirítjuk. Ráhelyezzük a csirkemell kockákat, fehéredésig sütjük, felöntjük fehérborral, végül lefedve puhára pároljuk. A tejszínnel kikeverjük a keményítőt és a csirkemell raguhoz adjuk, besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zsályát és a rizst, lepirítjuk. Ezután felöntjük borral, megvárjuk amíg beszívja, majd beletesszük a sütőtököt, és felöntjük 2-3 merőkanálnyi húsalaplével. Folyamatosan keverve addig főzzük és addig adagoljuk a húsalaplét, amíg a sütőtök és a rizs meg nem puhul. Az utolsó pillanatokban beleszórjuk a feldarabolt sült gesztenyét. (Amennyiben szükséges lenne még húsalaplé, de már nincs, pótolhatjuk kevés vízzel.) Amikor elkészült, levesszük a tűzről, beletesszük a reszelt parmezánt és a vajat, majd jól elkeverjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.