Töltött csirkecomb, gorgonzola öntettel és birsalma kompóttal

  • 2017.12.11.
  • 7

A töltött csirkecomb alatt nem azt a hagyományos tojásos zsemlegombócos tölteléket kell érteni, amitől engem személy szerint kiráz a hideg, hanem egy édesburgonyával, aszalt gyümölccsel kikevert főtt kölessel, ami egyben a köret is. A mártás és a kompót egészíti ki. Azt hiszem tökéletes ünnepi fogás lehet.Töltött csirkecomb, gorgonzola öntettel és birsalma kompóttalHozzávalók (6 személy részére):6 csirkecomb2 teáskanál morzsolt rozmaring3 evőkanál olívaolaj1 édes burgonya1/2 bögre (2,5 dl=1 bögre) köles1,1/2 bögre víz1 kávéskanál só1/4 kávéskanál őrölt bors1/4 kávéskanál szerecsendió6-7 db aszalt szilva3 evőkanál aszalt áfonya2 dl víz, vagy húsalapléa gorgonzola öntethez:15 dkg gorgonzola4 dkg vaj1 gerezd fokhagyma2 csapott evőkanál liszt5 dl tejsóborsszerecsendióa birsalma kompóthoz:1kg birsalma1 teáskanál egész szegfűszeg1 csapott teáskanál őrölt fahéj4 evőkanál cukor2 karika gyömbér1 evőkanál citromléElkészítés:A kölest enyhén sós vízben megfőzzük, az édesburgonyát puhára pároljuk és a köleshez adjuk. Az aszalt szilvát apróra daraboljuk és az áfonyával együtt belekeverjük, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tölteléket 6 részre osztjuk és a combok bőre alá töltjük, tepsibe helyezzük. Megszórjuk sóval, borssal és morzsolt rozmaringgal. Meglocsoljuk olajjal, alá öntjük a vizet, majd lefedjük alufóliával és 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük, 1,5 óra alatt puhára sütjük.A mártáshoz a vajat felhevítjük, beletörjük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk. Felöntjük tejjel, majd belemorzsoljuk a sajtot és krémesre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.A birsalma magházát eltávolítjuk, cikkekre daraboljuk, tetszés szerint meg is hámozhatjuk. Citromlével meglocsoljuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral és gyömbérrel ízesítjük. Addig főzzük, amíg meg nem puhul, de még éppen roppanós marad. Forrón vagy akár hidegen is tálalhatjuk.