Speculoos madeleine

  • 2017.12.17.
  • 9

Szeretem azokat a fűszereket, amiket egy mézeskalácshoz vagy egy hasonló jellegű karácsonyi süteményhez felhasználhatunk. Olyan gyakran nem sütök madeleinet, pedig nagyon egyszerű és finom tea sütemény. Vajas, omlós, kevert tészta jellegű édesség, ami azért is jó választás ünnepekre, mert sokáig eláll. Nyugodtan elkészíthetjük pár nappal korábban és akár dupla adagot is.Speculoos madeleineHozzávalók (24 db-hoz)15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt15 dkg puha vaj2 tojás5 dkg nyírfacukor5 dkg sötét nádcukor1 teáskanál vanília kivonat1 csapott teáskanál őrölt gyömbér1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió1 teáskanál őrölt fahéj1 teáskanál sütőporegy csipet sóa tetejére1/2 tojás fehérje3 evőkanál porcukor (ez lehet több vagy kevesebb is)1-2 csepp citromléElkészítés:A tojásokat habosra verjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a vanília kivonatot. A lisztet kimérjük, elvegyítjük benne a fűszereket és a sütőport. Hűtőbe helyezzük 3 óra hosszára, de a legjobb egy éjszakára. Másnap hidegen, kiskanál segítségével kisebb kupacokat helyezünk a formába, majd előmelegített 200 fokos sütőbe 8-9 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. 1 tojásfehérje feléhez adjuk a porcukrot, majd simára keverjük és egy csepp citromlével fényesítünk rajta. Uzsonnás zacskóba töltjük, kivágjuk a végét, majd feldíszítjük a madeleineket.