Mostaccioli nápolyi keksz

  • 2017.12.03.
  • 9

Minden évben én készítem az adventi koszorút, ahogy az idén is. Szerencsére Emma mellett, amíg alszik sok mindenre jut időm. Advent első vasárnapján szintén szokás nálunk a mézeskalács sütés. Most is kisütöttem egy jó nagy adaggal, bár ebből Emma az idén nem ehet, de fára dísznek jutott bőven belőle. Az illat mennyei volt a hétvégén. Közben megsütöttem még Emma mikulási csomagjába a banános-mézeskalács fűszeres kekszét, ami természetesen cukor mentes. Illetve kellett még valami fűszeres, valami karácsonyi, amit a reggeli kávé mellé magamhoz vehetek. Erre az olasz, tradicionális sütire esett a választásom.Mostaccioli nápolyi kekszHozzávalók:15 dkg teljes kiőrlésű liszt10 dkg fehér liszt8 dkg darált mandula8 dkg méz7 dkg nyírfacukor50 ml kávé50 ml narancs leve2 dkg holland kakaópor5 g szódabikarbóna3 g mézeskalács fűszerkeverék1 narancs reszelt héja20 dkg 60% kakaótartalmú étcsokoládéElkészítés:A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a mandulát, a kakaóport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a mézet, a nyírfacukrot és a narancs reszelt héját. A kávét és a narancs levét összeöntjük és a tészta összeállítása közben adagoljuk hozzá. Puha, gyúrt tésztát kell kapjunk. Fóliába becsomagoljuk és 30 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. Enyhén lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerint kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőbe kb. 8-9 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a süteményeket.