Mozaik szelet

  • 2017.12.27.
  • 5

Nem vagyok az ilyen fél kiló cukorral teli süteményekért, de másnak a kedvéért is szívesen sütök, ráadásul pont én vagyok az, aki még kísérletezni is szeret. Romániából kaptak Apukámék egy tálca rahátos süteményt. Annyira ízlett mindenkinek, hogy az utolsó darabokért már majdnem viaskodtak. Nekem egy-két szelet bőven elég volt, elszoktam már az ilyen édes süteményektől. De ez az a fajta, ahol a cukorral nem lehet spórolni, maximum utána kell sportolni. Kutakodtam egy kicsit és végül erre a receptre bukkantam. Annyiban különbözik attól, amit mi ettünk, hogy én most nem daráltam a diót, szerintem legközelebb a felét ledarálnám. Illetve én vajasnak találtam, talán egy kicsit kevesebb is elég lenne. De ez megint ízlések és pofonok. Sok szeletre vágható, kitűnő vendégváró, főleg, ha édes szájú nagy csapat érkezik.Mozaik szeletHozzávalók (25x35 cm formához):10 tojás fehérje10 evőkanál cukor20 dkg durvára vágott dió20 dkg rahát20 dkg mazsola6 evőkanál liszt6 g sütőpora krémhez:10 tojássárgája20 dkg cukor25 dkg puha vajtovábbá:2 db nápolyi lapElkészítés:A tojásfehérjét felverjük a cukorral. A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd a felvert habhoz szitáljuk. A rahátot apró kockára daraboljuk, hozzáadjuk a diót, a mazsolát, majd két részletben ezt is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. (A tepsi mérete kb. egyezzen meg a nápolyi méretével.) Előmelegített 170 fokos sütőbe helyezzük és 30 perc alatt készre sütjük. Rögtön kivesszük, megfordítjuk és még melegen lehúzzuk a sütőpapírt. Rácsra helyezve hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját a cukorral gőz felett csípősre keverjük. Félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk. A vajat habosra keverjük, majd két-három részletben hozzáadjuk a cukros tojássárgát és simára keverjük, két részre osztjuk. Az egyik nápolyi lapot megkenjük az egyik adag krémmel, ráhelyezzük a piskótát, majd a másik adag krémet is elkenjük rajta és befedjük a nápolyival. Nehezéket helyezünk rá, majd hűtőbe helyezzük legalább egy éjszakára. Másnap hidegen szeleteljük.