Karácsonyi pásztor pite

  • 2017.12.19.
  • 5

Ennél egyszerűbb nevet nem adhattam ennek a karácsonyi ételnek, hacsak nem kezdem sorolni az alapanyagok egy részét. De mivel a hangulata és az ízvilága is olyan karácsonyi, így maradtam ennél az egyszerű recept névnél. Izgalmas készülődés, bevásárló túra és rohanás. Ma is így jártunk. Egy hosszabb délutánba akartam bele sűríteni mindent, amit csak szerettem volna és a vége az lett, hogy mindenhol rohantunk és kevés időt töltöttünk. Persze ilyenkor annyira telik az idő... de, ha várni kell valamire... nah, akkor mintha, megállt volna.Karácsonyi pásztor piteHozzávalók 4-6 személy részére:a raguhoz:80 dkg darálthús1 vöröshagyma3 evőkanál olaj20 dkg aszalt szilva10 dkg aszalt áfonya2 édes alma1,5 dl tejszín2 teáskanál étkezési keményítő1 dl száraz fehérbor2 dl húsalaplésófrissen őrölt bors1 kávéskanál őrölt szerecsendió1 kávéskanál őrölt szegfűborsa tört burgonyához:1 kg burgonya20 dkg camembert sajtsóőrölt fekete borsőrölt szerecsendió5 dkg vaj1,5 dl langyos tejElkészítés:A hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzátesszük a darált sertéshúst és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük fehérborral és húsalaplével, majd hozzáadjuk az előzőleg feldarabolt aszalt szilvát és az áfonyát. Fedő alatt puhára pároljuk. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel és a kész raguhoz öntjük, sűrűre főzzük. Közepes jénai tálba öntjük.A burgonyát meghámozzuk, sós vízbe puhára főzzük. Leszűrjük, jól összetörjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sajtot, a vajat és a langyos tejet, majd habosra keverjük. Habzsákba töltjük és a ragu tetejére díszesre kinyomjuk. Egyszerűbben is ráhelyezhetjük, mondjuk egy kanál segítségével és villával is díszíthetjük.Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük és kb. 30 perc alatt összesütjük.