Fahéjas mandula és kakaós mogyoró

  • 2017.12.26.
  • 5

Az idén szigorúan kézműves ajándékokat kaptak tőlünk a rokonok. Már november elején elkezdtem az üvegeket gyártani, amire szalvéta technikával varázsoltam gyönyörű külsőt. Mindegyik kapott egy díszt filcből, egy névre szóló mézeskalácsot és az üvegcsébe különböző dolgokat.
Fahéjas mandula és kakaós mogyoró is közötte volt. Nagyon tutira sikeredett. Tényleg olyan, amit a vásárba lehet kapni. És az illata... szerintem bármikor nekiállhatunk, akár még szilveszterre is nassolni valónak.Fahéjas mandula és kakaós mogyoróHozzávalók:a fahéjas mandulához:20 dkg mandula20 dkg cukor80 ml víz1 teáskanál őrölt fahéjkakaós mogyoró:20 dkg mogyoró20 dkg cukor80 ml víz1,5 teáskanál holland kakaóporElkészítés:Mindkét esetben a cukrot, a fahéjjal illetve a kakaóval és a vízzel együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a mandulát vagy a mogyorót, majd magas lángon főzzük tovább. Amikor a cukor kikristályosodik, a víz teljesen elpárolog, akkor visszaveszünk a hőmérsékleten és folyamatosan kevergetve megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódni kezdjen. Amikor már a cukor rátapadt a mandulára vagy a mogyoróra, sütőpapírra öntjük. Miután kihűlt dobozba zárjuk, sokáig fogyasztható.(Sokáig kell keverni, de fontos, hogy mindig legyünk mellette, mert pillanatok alatt változik az állaga. A vége felé, emelhetünk a hőmérsékleten, de vigyázni kell, mert pillanatok alatt karamell lehet belőle és akkor már nem lesz szép kristályos kívül.)