Aszalt gyümölcsös briós

  • 2017.12.25.
  • 4

Az idén se stollen, se panettone illetve társai nem került az asztalra. Az utóbbival a forma volt a legnagyobb problémám, mert nem találtam. Bár sok helyre nem is tudtam már eljutni a napokban, így maradt ez az egyszerű briós. Nagyon finom édes kalács, rumos aszalt gyümölccsel. Akár reggelire, vagy éppen egy tea vagy kávé mellé, de desszertként ebéd után is kitehetjük az asztalra az apró sütik mellé. Igazából bármikor megsüthetjük, nem csak az ünnepekre.Aszalt gyümölcsös briósHozzávalók:50 dkg liszt6 dkg porcukor1 kávéskanál só1 tojás2,5 dl langyos tej3 dkg élesztő10 dkg puha vaj5 dkg aszalt áfonya5 dkg vörös áfonya5 dkg aszalt szilva5 dkg aszalt sárgabarack2 evőkanál rum vagy rumaroma2 dl víztetejére:1-2 evőkanál tejszóráshoz:porcukorElkészítés:A lisztet kimérjük, elvegyítjük benne porcukrot és a sót, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és a langyos tejet, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Miután már egészen jól összeállt, több részletben beledolgozzuk a vajat. Kelesztő tálba helyezzük és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra daraboljuk, majd az áfonyával és a mazsolával együtt tálba tesszük. A rumot vagy rumaromát a vízhez adjuk és ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Amíg kel a tészta, addig áztatjuk benne. Leszűrjük, jól kinyomjuk belőle a rumos vizet. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kicsit ellapítjuk, közepére halmozzuk az aszalt gyümölcsöt, elterítjük egyenletesen, majd feltekerjük. 6 egyenlő részre vágjuk, óvatosan a tésztába dolgozzuk a gyümölcsöket, végül cipókat formálunk. Kenyérformába sorakoztatjuk szorosan egymás háta mögé. Letakarva duplájára kelesztjük. Megkenjük tejjel, majd előmelegített 180 fokos, gőzös sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. A felénél érdemes alufóliával letakarni, ha nagyon pirulna a teteje. Miután megsült, rácsra helyezzük, miután kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.