Rákóczi túrós

  • 2017.11.23.
  • 2

Imádjuk a túrós süteményeket, lehet az sós vagy édes. Nagy kedvencünk a kapros-túrós lepény is, amit mi sósan készítünk, de sok helyen édesen ismerik. Ezt a süteményt még barack lekvár főzés szezonban készítettem, tehát nagyon nem most. Valahogy elkerülte a figyelmemet, de most rátaláltam és arra gondoltam, hogy ünnepek előtt pont egy jó ötlet lehet. Bár tudom még egy hónap van karácsonyig, de a következő posztjaimban szerintem többször megfogom említeni, ami nem véletlen van. A legszebb időszak a számomra. Eddig is mindig rajongtam a karácsonyért, de a tavalyi volt eddig a legszebb, nagy pocakkal varrogattam, sütögettem, vártuk Emmát. Az idei meg azért lesz szintén felejthetetlen, mert az első olyan, amikor hármasban vagyunk.Rákóczi túrósHozzávalók (25x35 cm nagyságú tepsihez):25 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt10 dkg fehér tönkölyliszt15 dkg hideg vaj1 dl tejföl1 késhegynyi szódabikarbóna10 dkg nyírfaporcukor2 tojás sárgájaa túrós réteghez:60 dkg házi túró2 tojás sárgája10 dkg nyírfacukor1 dl tejföla tetejére:4 tojás fehérje10 dkg nyírfacukor1 üveg sárgabarack lekvárElkészítés:A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a szódabikarbónát és a porcukrot, hozzáadjuk a hideg vajat, és morzsalékosra gyúrjuk. Belekeverjük a tejfölt és a tojások sárgáját, végül jól összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe helyezzük.Enyhén lisztezett felületen 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk, formába helyezzük, majd előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük 5 percre.A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a nyírfacukorral és a tejföllel. Az elősütött tésztára kenjük. Vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral.A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd habzsákba töltjük és átlósan csíkokat húzunk a lekváros rétegre, végül keresztezzük. A lyukakat kitöltjük kiskanál segítségével lekvárral és visszahelyezzük a sütőbe 25 percre.Formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük, tálalásnál porcukorral megszórhatjuk.