Ajvár krémes csavart kenyér

  • 2017.11.09.
  • 6

Még a nyáron beszereztem egy pár kiló alapanyagot az ajvárhoz és elkészült ismét a házi padlizsán krémem. Nagyon szeretem, mert sokféleképpen felhasználható ráadásul kimondottan jó ízt ad egy szimpla kenyérnek is. Hús mellé, sült krumplihoz, szendvicsekhez vagy csak úgy magában is fogyasztható.Ajvár krémes
csavart kenyérHozzávalók:20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt10 dkg teljes kiőrlésű liszt15 dkg BL80 liszt2 evőkanál olívaolaj9 g só2 dkg élesztő3 dl víztovábbá:6 evőkanál házi ajvárElkészítés:A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, elvegyítjük benne a sót, az olajat és víz hozzáadásával könnyű, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba helyezzük és szoba-hőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 5 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük házi ajvárral, amit előzőleg elkészítettünk, korábbi bejegyzésem alapján vagy használhatunk boltit is. Feltekerjük a szélesebbig oldalánál fogva, majd egy éles kés segítségével középen, hosszába kettévágjuk, az egyik végét egészben hagyva. Megfogjuk az így kapott két rudat, és óvatosan egymás köré fonjuk. Lisztezett formába helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe 45 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kicsit hűlni, majd rácsra helyezzük.