Mexikói lasagne

  • 2017.10.30.
  • 4

Gondoljuk túl a mexikói chilis babot és készítsünk inkább egy lasagne variációt . Itt már köretre sincs szükség, csupán a ragut kell elkészíteni, no meg a besamelmártás, ami nálam nem maradhat el. Ez olyan, mint a rizottónál, van egy-két alap dolog, aminek benne kell lennie.A fűszereket könnyen beszerezhetjük egy helyen a Fűszerész webáruházból.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.Mexikói lasagneHozzávalók 4-6 személyre, 25 x 35 cm-es sütőtálhoz50 dkg darált hús3-4 evőkanál olaj1 vöröshagyma2 gerezd fokhagyma2 sárgarépa40 dkg daraboltparadicsom-konzerv5 dl házi paradicsomlé20 dkg konzervkukorica20 dkg konzervvörösbab1 teáskanál morzsolt bazsalikom1 teáskanál morzsolt kakukkfű1 teáskanál morzsolt majoránna1 kávéskanál Cayenne-borsőrölt csilisófrissen őrölt fekete borsa besamelhez:5 dkg vaj2 evőkanál liszt5 dl tejsóőrölt fehér borsőrölt szerecsendiótovábbá:25 dkg lasagnelap10 dkg vörös cheddar sajt10 dkg fehér cheddar sajtElkészítés:A kétféle hagymát és a répát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a paradicsomlével, és fűszerezzük. Fedő alatt, kis lángon 2,5 óra alatt puhára pároljuk. Miután a szósz kellően sűrű lett, hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát és vörösbabot, majd fedő nélkül további 15 percig főzzük.A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és a tejet folyamatosan hozzáöntve simára keverjük. Közepesen sűrű mártást főzünk belőle. (Ha
túl sűrűnek találjuk, kevés tejjel hígítjuk.)A jénai tálba 1-2 merőkanálnyi paradicsomos szószt szedünk, befedjük tésztalapokkal, majd besamelmártás és ismét szósz következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az étel tetejére reszeljük a kétféle sajtot, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.