Kakukkfüves, fokhagymás karaj édesburgonyával sütve

  • 2017.10.23.
  • 1

Ezen a hosszú hétvégén is sok minden történt velünk és sajnos gyorsan el is telt. Emmának végre kijött a negyedik fogacskája, én pedig végre eljutottam egy koncertre és 9 hónap után sikerült kikapcsolódnom. Bár ha kicsit tovább tartott volna és nem kellet volna több, mint egy órát utazni érte, sokkal jobban örültem volna, de persze nem panaszkodom, hiszen mind ezt Emmának köszönhetem. Olyan cuki, hogy átalussza az éjszakát és mamára bízhatom, mert tudom nyugodt estéje lesz és nem fog semmi rossz történni vele. A megfázásos időszakon is túl vagyunk, bízva, hogy nem utálta meg örökre a porszívót. Sajnos a szép időjárásnak is vége lett, de nem vette el a kedvem ma sem a sütögetéstől. Kétféle süti, kenyér, ebéd, apának rántott köröm, na jó ezt ő csinálta egészében. Ugyanis eléggé melós kaja, ráadásul nem is szeretem, így rá bíztam. Ötösre vizsgázott, bár nem kóstoltam, de elmondása szerintem nagyon jóra sikerült. Büszke vagyok rá!Kakukkfüves, fokhagymás karaj édesburgonyával sütveHozzávalók 4 személy részére:80 dkg egész csont nélküli karaj2 fej fokhagyma1 kg édesburgonya2 lilahagyma1 dl száraz vörösbor2 teáskanál morzsolt kakukkfűfrissen őrölt borssó3 evőkanál olívaolajaz áfonya szószhoz1 üveg áfonyalekvár5 dkg vaj1 púpos evőkanál liszt5 dl húsalaplé1 evőkanál cukorfrissen őrölt borsőrölt szerecsendiócsipet sóElkészítés:A karajba egy éles, hegyes kés segítségével több mély lyukat fúrunk, amibe beledugdossuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Bedörzsöljük sóval, megszórjuk borssal és kakukkfűvel. Az édesburgonyát meghámozzuk, a lilahagymát megpucoljuk és kisebb kockára daraboljuk, majd egy mélyebb jénaiba helyezzük. Rátesszük a karajt, aláöntjük a bort és meglocsoljuk olívaolajjal. Alufóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük és puhára pároljuk kb. 1,5 óra alatt.Az áfonyaszószhoz a vajat felolvasztjuk, megszórjuk liszttel, majd felöntjük húsalaplével, hozzáadjuk az áfonyalekvárt és sűrűre főzzük. Cukorral, borssal, szerecsendióval és egy kevéske sóval ízesítjük.A párolt karajt, kivesszük az édesburgonya mellől, alufóliával lefedjük és így pihentetjük negyed órát, majd felszeleteljük. Hagymás édesburgonyával és áfonyaszósszal kínáljuk.