Almás pite diós-mogyorós habbal

  • 2017.10.09.
  • 8

Alma, alma, alma... ilyenkor nálam minden nap jöhet valamilyen almás finomság. A sima almás pite a kedvencem, de azért néha variálni kell. Egyébként Emma is nagyon szereti a párolt, almát és körtét, egy kis sütőtökkel keverve. Kedvenc tízóraija most. Na jó, ... mi nem kedvenc nála. Tényleg egy minta baba. Tegnap előtt volt 9 hónapos!!! Istenem, ennyire elszaladt az idő... ráadásul tegnap előtt jött ki a harmadik fogacskája, ma pedig mellette a negyedik. Pont így voltunk két hónappal ezelőtt az első kettővel és az sem vettük észre, mert olyan jól viselte. Ma először evett meg egy szelet joghurtos kenyeret (amit persze én sütöttem) és olyan jó ízűen, hogy azon gondolkodtam, lassan már pont azt fogja enni, mint mi. Na jó, a témától már eltértem teljesen, de ezt meg kellett osztanom. :)Szóval süthetünk egy finom almás pitét dióval és mogyoróval ilyen egyszerűen.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.Almás pite diós-mogyorós habbalHozzávalók 25 x 35 cm-es tortaformáhoza tésztához:11 dkg fehér tönkölyliszt11 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt12 dkg kockára vágott hideg vaj5 dkg nyírfacukor3 tojássárgája1 citrom reszelt héjaaz almás réteghez:1,5 kg enyhén savanykás alma1 vaníliarúd kikapart magjai1 citrom reszelt héja1/2 citrom leve1 teáskanál őrölt fahéj2 evőkanál nyírfacukor2 teáskanál kukoricakeményítőa tetejére:4 tojásfehérje5 dkg darált dió5 dkg darált mogyoró10 dkg nyírfacukorElkészítés:A kétféle liszthez adjuk a vajat, a nyírfacukrot, a tojássárgáját és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk cukorral és fahéjjal. Szintén 30 percre félretesszük.A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Az almát a levétől kinyomkodjuk, és másik tálba tesszük. Hozzáadjuk a keményítőt, a citrom levét és héját, valamint a vaníliát. Összeforgatjuk, és a tésztára szórjuk. A tojásfehérjét felverjük, a vége felé beletesszük a nyírfacukrot, majd kemény habbá verjük. A diót és a mogyorót óvatosan beleforgatjuk, és egyenletesen elosztva az almás réteg tetejére kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kockára szeleteljük.