​Málnás-túrós palacsintatorta

  • 2017.09.26.
  • 4

Nem mondanám, hogy nagy palacsinta rajongók vagyunk, de azért szeretjük. Nekem a kedvencem a kakaós, a fahéjas és nem utolsó sorban a házi barack vagy eper lekváros. Biztos jó a nutellás is, meg a diós és még sorolhatnám, de ezek nem mindig vannak itthon. Néha készíek pudingosat, túrósat vagy éppen egy ilyen emeleteset. Nagyon finom lett és az a jó benne, hogy bármilyen gyümölccsel elkészíthető, ami éppen van otthon.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.​Málnás-túrós palacsintatortaHozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformáhoza palacsintához, kb. 20 db-hoz20 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 teáskanál sütőpor4 tojás6 dkg nyírfacukor1 teáskanál vaníliakivonat1 citrom reszelt héja3 evőkanál olaj6,5 dl teja töltelékhez:40 dkg túró40 dkg görög joghurt30 dkg málna1/2 dl + 3 evőkanál víz
3 evőkanál nyírfacukor1/2 citrom leve1 teáskanál vaníliakivonat2 teáskanál zselatinpora díszítéshez:2 dl habtejszín15 dkg málnaElkészítés:A tésztához a kétféle lisztet kimérjük, elvegyítjük bennük a sütőport és a nyírfacukrot. Hozzáadjuk a tojást, az olajat, a vaníliakivonatot és a citrom reszelt héját, majd a tej fokozatos adagolásával csomómentesre keverjük. Ha szükséges, átszűrjük. Tapadásmentes palacsintasütőben kb. 20 db 18 cm átmérőjű palacsintát sütünk belőle.A töltelékhez a málnát 1/2 dl vízzel és a nyírfacukorral felfőzzük. A citromlével és vaníliakivonattal ízesítjük. A túrót és a joghurtot kikeverjük, beleforgatjuk a már kihűlt málnapürét. A zselatint a 3 evőkanál vízhez adjuk, oldódásig melegítjük. Hozzákanalazunk 2-3 evőkanálnyi túrós tölteléket, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük, és a többihez dolgozzuk. A tortaformába palacsintát fektetünk, és a krémmel rétegezve összeállítjuk a tortát. A tetejét üresen hagyva, fóliával betakarva hűtőbe tesszük 2-3 órára. Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, a palacsintatorta tetejére simítjuk, majd málnával díszítjük.