Magvas hamburger zsemle

  • 2017.08.10.
  • 2

Nem is olyan régen felfedeztem, hogy az egyik általam kedvelt áruházban, ahol tényleg szép húsokat lehet kapni és viszonylag jó árban jutok olyanokhoz is, amit nálunk Makón nem lehet kapni, árulnak 100% marhahúspogácsát, illetve 70%marha 30% sertéshúsból készültet is, ami tökéletes hamburger buciba. Egyszer kipróbáltuk már és nem csalódtam benne, érezni lehetett, hogy nincs benne semmi más csak hús. Ezzel ellentétben, vásároltam már olyat, amire azt írták, hogy tiszta hús és először is látni lehetett, hogy nagyobb lett sülés közben, nem kisebb, akkor már gyanús volt, hogy ebbe van más is. Érezni is lehetett az ízén, hogy bizony a látszat nem csal. Tehát maradunk az első esetnél. Akkor még nem volt grillünk, most nem olyan régen kaptunk költözés után, úgyhogy hétvégén, ha bejutunk Szegedre, akkor bevásárolok és nagy hamburgerezésbe csapunk. Csak zsemle kell hozzá, amihez mindig van valami tuti receptem. :)Magvas hamburger zsemleHozzávalók 6 db-hoz:30 dkg fehér liszt15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt2 tojás sárgája5 dkg olvasztott vaj1 evőkanál cukor1,5 dl langyos tej20 dkg friss élesztő2 kávéskanál só1 evőkanál szezámmag1 evőkanál lenmag1/2 evőkanál máka tetejére:1 felvert tojássárgájamák, szezámmag, lenmag keverékElkészítés:A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a cukrot, a sót, a mákot, a szezám és a lenmagot. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját és az olvasztott vajat és végül a langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba helyezzük, majd szobahőmérsékleten 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Zsemléket formálunk belőle, majd jól lelapítjuk, hogy szép nagy kerek, laposabb bucikat kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, majd magkeverékkel megszórjuk.Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.Rácsra helyezve hűlni hagyjuk.