Lecsós rizottó

  • 2017.08.28.
  • 6

Az idén nyáron sokszor volt lecsó a vacsorám. Ebben az időszakban rengeteg zöldséget szoktam enni, mert tudom, hogy a télinek nem sok íze van sajnos és ráadásul drága, nem beszélve arról, hogy vegyszeres. Nyaralás előtt azon gondlkodtam, hogy milyen rizottót dobjak össze, de nagyon vásárolgatni sem akartam, hiszen másnap indulunk, ne maradjon itthon semmi bontott termék. Volt még egy pár zöldség, amit fel kellett használnom, akadt még szalonna meg kolbász is a hűtőbe, így lett egy olaszos-magyaros fogás, a lecsós rizottó. No, nem rizses lecsó, az más, ez rendes eljárással készült, gondosan kevergetve és semmi nem hiányzik belőle, ami kell egy eredeti rizottóhoz.Lecsós rizottóHozzávalók 2-4 személy részére1 nagy vöröshagyma7 dkg házi kolbász1 vékony csík füstölt húsos szalonna1-2 evőkanál olaj20 dkg arborio rizs1 dl száraz fehérborőrölt köményőrölt fűszerpaprikaőrölt borssó8 dl húsalaplé50 dkg paradicsom3 fehér paprika5 dkg reszelt parmezán3 dkg vajElkészítés:A vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. A paprikát kimagozzuk, félbevágjuk és végül felkarikázzuk, a paradicsomot pedig cikkekre szeleteljük. A kolbászt és a szalonnát vékonyra daraboljuk, majd száraz serpenyőbe tesszük és zsírjára sütjük. Annyi olajat adunk hozzá, hogy a vöröshagymát és a paprikát megtudjuk dinsztelni. Beleszórjuk a rizst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort, majd két merőkanálnyit a forró húsalapléből. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá az alaplét, mindig akkor, amikor már majdnem elfőtte. Közben ízesítjük őrölt köménnyel, borssal, sóval és fűszerpaprikával.
A főzés felénél adjuk hozzá a paradicsomot. Várjuk meg, hogy szétfőjön, mert sok levet fog engedni, majd csak ez után pótoljuk. Amikor a rizs "al dente", vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a vajat, keverjük bele és hagyjuk egy kicsit pihenni, majd tálaljuk forrón.