Sacher rolád

  • 2017.07.18.
  • 5

Édességel kicsit levagyok maradva, pedig nem mondanám, hogy nem eszünk minden héten valami nasit. Sajnos még mindig nem tudok fotózni, egy-két dolog hiányzik ahhoz, hogy meglegyen a rendes hátterem, illetve költözés alatt, egyetlen egy doboz szakadt szét, persze abba voltok a fotózáshoz szükséges tányérkáim. Hát majdnem a szívem szakadt meg, de túl vagyok rajta, majd gyűjtögetek újra. Úgyhogy megváltam egy pár csodaszép étkészlettől, ezért egyenlőre a maradékokkal készülnek majd a képek. Most még mindig a tartalékból élek.Viszont a sárgabarack lekvár főzés szezonja még mindig tart. Szerencsére az idén szinte fillérekért lehet kapni a piacon, már szinte ingyen adják. Befőtt és lekvár is készült nálunk. Frissen, forrón kenhetjük akár egy szuper kakaós piskótatekercsre, amit már csak sok csokoládéval kell bevonni.Így készül a sacher rolád.Sacher roládHozzávalók 30x25 méretű tortaformához:4 tojás3 evőkanál teljes kiőrlésű fehérliszt3 evőkanál keményítéő2 evőkanál holland kakaópor2 evőkanál nyírfacukortovábbá:2 dl sárgabarack lekvára csokoládé bevonóhoz:10 dkg 60% kakaó tartalmú étcsokoládé75 ml tejszín2 dkg vaja sziruphoz:30 ml víz5 dkg nyírfacukorElkészítés:A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét majdnem kemény habbá verjük, ekkor adjuk hozzá a nyírfacukrot és tovább verjük keményedésig. A tojások sárgáját egyesével beletesszük, kikeverjük. A száraz alapanyagot kimérjük, átszitáljuk a felvert habhoz és óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és kb. 15 perc alatt készre sütjük.Még forrón eltávolítjuk a sütőpapírt, konyharuhára terítjük, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Ezután kitekerjük, megkenjük vastagon forró sárgabarack lekvárral és feltekerjük.A csokoládé bevonóhoz elkészítjük a szirupot. A vizet a nyírfacukorral felforraljuk és innentől számolva további 5 percig forraljuk. A tejszínt felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét és addig keverjük, amíg egyneművé nem válik. Ezután elkeverjük benne a vajat, majd a szirupot. Teljesen kihűlni hagyjuk szobahőmérsékletűre. A piskótatekercsre öntjük, elsimítjuk és tálalásig hűtőbe helyezzük. Legalább 1-1,5 órát pihentetjük. Ez idő alatt szépen megdermed a csokoládé mázunk.