Aszaltparadicsom-szószos tortellini

  • 2017.05.25.
  • 5

Nyáron paradicsom szezonban érdemes elgondolkodni, hogy télire mit is lehetne belőle készíteni, elraktározni. Az aszalt paradicsommal még nem próbálkoztam, de az idén biztos szerepelni fog a repertoárban. Egyébként is, ha már anyuka lettem éppen ideje nagyobb figyelmet fordítanom a befőzésre, raktározásra a friss alapanyagokból. Bébi ételekhez folyamatosan keresem a friss, vegyszer mentes alapanyagokat, mint például anyukám kerti zöldségei, gyümölcsei. Ameddig lehet megkímélem a felesleges vegyszerektől, minél később kapja, annál jobb. Szerintem ezzel mindenki egyet ért.A házi tésztának azt mondom még mindig nincs párja, csak egy kicsit időigényes, főleg, ha ilyen cuki kis tortelliniket szeretnénk varázsolni az asztalra. A Cookori által forgalmazott tésztavágó henger viszont egy kicsit megkönnyíti a dolgunkat, mert nem nekünk kell egyforma kockákat vágni, így viszonylag haladósabb lesz az ebéd elkészítése.A recept megjelent
Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.Aszaltparadicsom-szószos tortelliniHozzávalók 2 személyrea tésztához:10 dkg fehér tönkölyliszt + a nyújtáshoz10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt2 tojás1 csipet sókevés rétesliszta sonkakrémhez:15 dkg főtt, darabolt füstölt sonka10 dkg edami sajt2-3 evőkanál tejfölfrissen őrölt borssótovábbá:10 db olajban eltett aszalt paradicsom darabolva8-10 bazsalikomlevél1 rozmaringág levelei3 gerezd fokhagyma3 evőkanál olívaolajfrissen őrölt borssóa tetejére:reszelt parmezánElkészítés:A kétféle liszthez adjuk a tojást, a sót, és dagasztógép segítségével összeállítjuk a tésztát, simára dolgozzuk. Amennyiben szükséges, 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá.A sonkakrém hozzávalóit késes robotgépben krémesre turmixoljuk.A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd a tésztavágó hengert végighúzzuk rajta. Az így kapott kockákat félretesszük, a maradék tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg el nem fogy.Mindegyik négyzet közepére 1 kisebb teáskanálnyi tölteléket teszünk, körülötte finoman megkenjük vízzel. A 2 szemben lévő csücskét egymásra hajtjuk, majd a tészta széleit a töltelék mellett jól összenyomjuk. Az így kapott háromszög alsó 2 csúcsát egymásra hajtjuk, réteslisztben meghempergetjük.A kész tortellinit lobogó, sós vízben kb. 10 perc alatt készre főzzük.Közben nagyobb serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a felaprított friss fűszereket és a zúzott fokhagymát. Pár perc alatt megpirítjuk, majd sóval és borssal ízesítjük. A megfőtt és leszűrt tésztát rászedjük, és megforgatjuk benne. Reszelt parmezánnal kínáljuk.