Dunahullám kuglóf

  • 2017.03.08.
  • 0

Nőnapkor nem csak a nőknek kell kedvezni a férfiaknak, szerintem mi is meglephetjük őket valami finomsággal. Esküszöm kicsivel több, mint egy óra alatt el lehet készíteni és nagyon finom. A vajas krémes sima dunahullámmal nem szerettem volna most kísérletezni, ezért választottam ezt a változatot, de egyáltalán nem bántam meg, ráadásul elég régóta nem sütöttem már kuglófot. Akkor hát fogjunk bele, szerintem mindenkinek mindene meg van otthon hozzá, a liszteket és a cukrot ugyanolyan arányban helyettesítve, hagyományosan is elkészíthetjük.
Dunahullám kuglófHozzávalók (normál kuglóf formához)15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt15 dkg teljes kiőrlésű tönköly fehérliszt7 dkg kukoricakeményítő6 g sütőpor5 tojás szétválasztva1,8 dl olaj50 ml tej1,25 dl tejszín 30%10 dkg nyírfacukor2 teáskanál vaníliakivonat10 dkg olvasztott 50%-os kakaótartalmú étcsokoládé3 teáskanál rum aroma vagy 4 evőkanál rum1 üveg magozott meggybefőttElkészítés:A meggybefőttet leszűrjük, hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát és állni hagyjuk 15 percig.A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt és a sütőport és átszitáljuk. A tojások sárgájához adjuk az olajat, a tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd fényesre keverjük. A fehérjét habbá verjük és a liszttel felváltva két, három részletben hozzáadjuk a kikevert masszához. Az így kapott tésztaalapot lemérjük, kettéosztjuk és az egyik feléhez hozzáadjuk az olvasztott étcsokoládét. Olajozott, lisztezett kuglóf formába öntjük először a fehér alapot, elosztjuk rajta a levétől kinyomkodott meggyet, majd a csokoládés tésztaréteggel befejezzük.
Előmelegített 180 fokos sütőbe kb. 40 perc alatt készre sütjük.A formába hagyjuk 10 percet hűlni, majd egy kés segítségével elválasztjk a formától és óvatosan kiborítjuk. Rácsra helyezve, hagyjuk kihűlni.Nyírfaporcukorral megszórva tálaljuk.Tipp.: Rumos olvasztott csokoládét és csurgathatunk a tetejére, így fokozva a csokoládé élvezetet. :)