Almás-vaníliapudingos pite fahéjas nyírfacukorral

  • 2017.03.28.
  • 6

Az almás pite nálam bármilyen változatban jöhet, puding nélkül vagy pudinggal, szeletelve vagy reszelve is belekerülhet, de a fahéj az nem maradhat el. Itt egy szuper egészséges verzió, amit viszonylag gyorsan elkészíthetünk.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.Almás-vaníliapudingos pite fahéjas nyírfacukorralHozzávalók 26 cm átmérőjű piteformához15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt10 dkg fehér tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz12,5 dkg hideg vaj felkockázva6 dkg nyírfaporcukor1 tojás1 evőkanál frissen facsart citromlé1 citrom reszelt héjaa töltelékhez:5 dl tej1 csomag Nyírfacukor gluténmentes vaníliaízű pudingpor3 tojássárgája1 csomag Nyírfacukor Bourbon vaníliatovábbá:1-2 szeletelt alma2 evőkanál fahéjas nyírfacukorElkészítés:A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük.A tejből 1 dl-t kimérünk, hozzáadjuk a pudingport, a tojássárgáját és a vaníliát. A maradék tejet felforraljuk, majd belevegyítjük a kikevert pudingot. Kis lángon főzzük tovább 1-2 percig, amíg sűrű, krémes nem lesz. Lefedve hűlni hagyjuk.A tésztát enyhén lisztezett felületen a formánál kicsivel nagyobbra nyújtjuk. Belehelyezzük, majd a túllógó széleket levágjuk. Megtöltjük a kihűlt pudinggal, rátesszük az almát, végül megszórjuk a fahéjas nyírfacukorral. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A pitét a formában hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, és tálaláskor nyírfaporcukorral tovább édesíthetjük.