Vaníliakrémmel töltött fánk

  • 2017.02.22.
  • 7

Igaz már február végén járunk, de látom még sok helyen most készül a farsangi fánk. Valljuk be, azért hétköznap nem igen érünk rá fánkot sütögetni, meg egyébként is frissen jó fogyasztani. Most hétvégén került sor arra, hogy begyúrjam a fánk tésztáját és egy tartalmas leves után betoljuk egy-két vanília krémeset. Szerintem nagyon finom lett és könnyű, nem zsíros. Igen, nem ez a legegészségesebb desszert a világon, nah de azért egy évben egyszer-kétszer belefér. :)Vaníliakrémmel töltött fánkHozzávalók 12 db-hoz:20 dkg fehér tönkölylliszt15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt2 tojássárgája1 tojás4 dkg olvasztott vaj1,5 dl langyos tej2,5 dkg friss élesztő1 evőkanál cukor1 evőkanál rum vagy pálinkaegy csipet sóa vaníliakrém:2,5 dl tej1,5 dl tejszín2 dkg vaníliás pudingpor2 tojás sárgája1 vaníliarúd kikapart belseje7 dkg nyírfacukora sütéshez:5 dl olaja tálaláshoz:nyírfaporcukorElkészítés:Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük benne a cukrot és 15 percig pihentetjük. A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat, az alkoholt és a csipet sót. Az élesztős tej hozzáadásával könnyű tésztát dagasztunk belőle. Amennyiben szükséges pótoljuk még egy kevés tejjel. Kelesztőtálba helyezzük, majd 1 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A tejet és a tejszínt kimérjük, elkeverjük benne a vaníliás pudinport és a két tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét. Közepes lángon sűrűre főzzük, lefedve hűlni hagyjuk.Lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, fánk szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva 20 percet pihentetjük.Forró olajba tesszük, lefedve, nem túl magas lángon sütjük 2-3 percig, majd megfordítjuk és fedő nélkül 1-2 perc alatt készre sütjük, lecsepegtetjük.A krémet habzsákba tesszük és a fánkokat megtöltjük. A végén porcukorral megszórjuk.Tipp: Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem sül át, csak megég a külseje, illetve, ha nem elég forró akkor viszont megszívja magát olajjal.Vaníliakrém helyett használhatjuk e kedvenc lekvárunkat, de készíthetünk csokoládékrémet is.