Stromboli

  • 2017.02.17.
  • 4

Hihetetlen mennyire telik az idő. Emlékszem sokszor a januári hónap volt a leghosszabb az évben, a hideg és a sötétség miatt, de most csak azt veszem észre, hogy jövőhét után már március van. Tudom, ha nem unatkozik az ember, akkor mindjárt máshogy telik el egy nap. A picurkánk csak nő, mint egy gomba, megállíthatatlanul és meglátszik, hogy gasztro családból való, mert az étvágy is bőséges.De, hogy mi is néha visszatérjünk a régi kerékvágásba és megtartsunk egy bűnözős, tévézős estét, bizony időbe el kell kezdenem a készülődést. De egy ilyen szuper töltött kelt tésztát, bármikor összehozhatunk, amihez végül nincs szükség egyszerre sok időre.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.StromboliHozzávalók 1 rúdhoz15 dkg fehér tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 dkg friss élesztő1 evőkanál olívaolaj1 kávéskanál sókb. 2 dl víza fűszeres paradicsomszószhoz:20 dkg darabolt konzervparadicsom1 evőkanál balzsamecet1 kávéskanál morzsolt rozmaring1 kávéskanál morzsolt oregánó1 kávéskanál morzsolt kakukkfű1 kávéskanál morzsolt majoránna1 kávéskanál morzsolt bazsalikom1 kávéskanál morzsolt zellerlevél1 kávéskanál morzsolt petrezselyemzöld1/2 kávéskanál őrölt fekete borssótovábbá:10 pepperoni10 dkg szeletelt camembert10 dkg reszelt mozzarella6-8 olajos lében eltett aszalt paradicsom20 dkg kockára darabolt főtt, füstölt sonka1 lila hagyma kockákra vágvaa tetejére:1 tojássárgája1-2 evőkanál szezámmagElkészítés:A tésztához a kétféle lisztet kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, elvegyítjük benne a sót és az olívaolajat, majd a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálban hűtőbe tesszük legalább 3 órára.A paradicsomot felforraljuk a fűszerekkel és a balzsamecettel, majd hűlni hagyjuk, és krémesre turmixoljuk.A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, és letakarva 30 percet pihentetjük. Hosszúkás, kb. 1/2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Sütőpapírra helyezzük. Hosszában, középen bőven megkenjük a fűszeres paradicsomszósszal, megszórjuk a mozzarellával, elosztjuk rajta a camembert-t, az aszalt paradicsomot, a füstölt sonkát és a lila hagymát. Bal és jobb oldalon annyi helyet hagyunk, hogy fel tudjuk hajtani. Miután megtöltöttük, előbb az alját és a tetejét, majd jobbról és balról is ráhajtjuk a tésztát. Figyeljünk arra, hogy ne legyen lisztes, mert akkor nem tapad össze, sütés közben szétnyílik. A tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal. Sütőlapátra helyezzük, majd a pizzakővel együtt előmelegített sütőbe helyezzük. A lapát segítségével ráhúzzuk a kőre, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeletelve kínáljuk.