Hagymás-fűszeres karaj céklás burgonyapürével

  • 2017.02.07.
  • 8

Kismamaként rengeteg céklalevet ittam, ezzel próbáltam pótolni a szervezetemben folyamatosan csökkenő vas ásványianyag tartalmat. Mivel minden zöldség és gyümölcsnek nyers változatban van és marad meg a vitamin tartalma, ezért ebben a formában találtam leghatékonyabbnak. Ettől függetlenül más változatban, nem csak préselve próbáltam fogyasztani. Korábban csak savanyúságként tudtam elképzelni, de sütöttem már süteményt is vele, vagy sütőben is sült köretként, de burgonyapürét is szépen lehet színesíteni vele és ráadásul egészségesebbé is varázsolhatjuk. Szerintem a gyerekek is szívesebben fogyasztják ebben a formában. A többi már csak hab a tortán.A tálaláshoz a Butlers által forgalmazott termékeket használtam.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.Hagymás-fűszeres karaj céklás burgonyapürévelHozzávalók 4 személyre80 dkg csont nélküli karaj szeletelve2 evőkanál lisztőrölt fekete borssó2 vöröshagyma4 gerezd zúzott fokhagyma2 dl száraz fehérbor1 teáskanál morzsolt rozmaring1 teáskanál morzsolt kakukkfű3 evőkanál balzsamecet1 evőkanál méz2 evőkanál olívaolaja céklás burgonyapüréhez:60 dkg főtt, tört burgonya2 héjában sült cékla2 evőkanál tejföl1 dl tej3 dkg vajőrölt fehér borssóa párolt zöldborsóhoz:40 dkg zöldborsó5 dkg vaj1 csokor frissen aprított petrezselyemzöldfrissen őrölt fekete borssóElkészítés:A karajszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, és nagyobb serpenyőben, olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd ráhelyezzük a húst, és mindkét oldalát megpirítjuk. Felöntjük a fehérborral, végül balzsamecettel, mézzel és a fűszerekkel ízesítjük. Lefedve kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, főzés közben a folyadékot vízzel pótoljuk úgy, hogy a húsnak végül sűrű, hagymás szaftja legyen.A céklát a tejföllel és a tejjel simára turmixoljuk, majd a vajjal együtt a burgonyához adjuk, és simára keverjük. Fehér borssal és sóval ízesítjük.A zöldborsót kevés víz hozzáadásával kis lángon, lefedve puhára pároljuk. Még forrón beletesszük a vajat, a petrezselymet, és sóval, borssal ízesítjük.A karajszeleteket a hagymás szafttal leöntve, a céklás burgonyapürével és a párolt zöldborsóval tálaljuk.