Savanyú káposztán sült mézes-mustáros karaj, túrógombóccal és pirított baconnel

  • 2016.12.12.
  • 0

Az ünnepekig megállás nélkül bombázok mindenkit karácsonyi receptekkel, ötletekkel, hiszen ennek most van itt az ideje, ráadásul tudunk válogatni és próba ételeket készíteni. Általában a nagy választék engem határozatlanná tesz és mégjobban elbizonytalanadok, hogy ugyan melyiket is válasszam, hiszen mindegyik finom valamiért. Ehhez a káposztán sült mézes-mustáros karajhoz nem sok alapanyagra van szükségünk és nagy része szerintem mindig van az otthonunkban, de ha nincs, akkor is könnyen beszerezhető. Egyszerű és szerintem mindenkinek ízleni fog!Savanyú káposztán sült mézes-mustáros karaj, túrógombóccal és pirított baconnelHozzávalók 4 személy részére:75 dkg savanyú káposzta75 dkg szeletelt karaj2 dl víz4 babérlevélfrissen őrölt borssó2 evőkanál olaj1 evőkanál méz2 evőkanál mustárkimerünk hozzá a sülthús szaftjábóla túrógombóchoz40 dkg túró5 csapott evőkanál búzadara2 tojásőrölt fehérborssóa tálaláshoz15 dkg pirított bacon2-3 dl tejfölElkészítés:A savanyú káposztát átmossuk, olajozott jénaitál aljára egyenletesen elosztjuk. A karaj szeletek mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Elhelyezzük a babérleveleket, felöntjük vízzel, majd alufóliával letakarva 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük és 1,5 óra alatt puhára pároljuk.A
mézet és a mustárt kikeverjük, majd a párolt húsról eltávolítjuk a fóliát és a kiengedett szaftból hozzá merünk pár kanállal. Az így kapott öntetet elosztjuk a hússzeletek tetején. Visszahelyezzük, immáron fólia nélkül és további 15 percet sütjük tovább.A túrót összetörjük, hozzáadjuk a tojást, majd a búzadarát és kikeverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Hűtőbe tesszük és minimum 1 órát állni hagyjuk. Gombócokat formálunk belőle, sós lobogó vízbe merítjük és kifőzzük.A káposztás hús mellé helyezünk pár darabot, pirított baconnel és tejföllel kínáljuk.