Mézes-fokhagymás tejben sült csirkecomb, almás-gorgonzolás rizottóval

  • 2016.12.25.
  • 8

Viillám gyorsan eltelik ez a csodálatos 3 nap, amit annyira vártunk és amire szeretettel, odaadással készülődtünk arra törekedve, hogy minden tökéletes legyen. Még egy nap, amit feltétlen ki kell élvezni. Mi tényleg ezt tesszük, mert ilyenkor vendégségből megyünk vendégségbe úgyhogy, egész nap dőzsölés és pihenés megy, este meg a pihegés a nagy pocakkal. És ekkor gondolunk arra, hogy de jó lenne egy másik gyomor. :) Felmerül ilyenkor a kérdés, minek főzünk ennyit, ha úgysem tudunk többet enni, mint a többi napokon. De azért mégis más? Nem lehet kibírni, hiszen mégsem olyan, mint a többi nap. Akkor meg miről beszélünk? Szerintem egy évbe egyszer megengedheti mindenki magának. ;)Akár ebédre, de még vacsorára is nyugodtan elkészíthetjük ezeket az isteni omlós csirkecombokat, ami mellé almás-gorgonzolás rizottót kínálhatunk.Mézes-fokhagymás tejben sült csirkecomb, almás-gorgonzolás rizottóvalHozzávalók 4 személy részére:1 kg csirkecomb4 dl tej1 fej fokhagyma1 evőkanál méz2 rozmaringszál4 kakukkfű szálsó, bors szerecsendióaz almás-gorgonzolás rizottóhoz:8 dl forró húsalaplé1 vöröshagyma2 evőkanál olívaolaj1 dl száraz fehérbor20 dkg rizottó rizs2 alma15 dkg kockázott bacon15 dkg gorgonzola3 dkg vaj1 teáskanál morzsolt tárkony1 teáskanál morzsolt kakukkfűsó
őrölt fehérborsElkészítés:A langyos tejbe elkverjük a mézet. A combokat sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval végül jénai tálba helyezzük. Aláöntjük a mézes tejet, a megpucolt fokhagyma gerezdeket és a friss fűszernövényeket pedig melléjük helyezzük. Alufóliáva letakarva 180 fokos sütőbe 1 óra alatt puhára pároljuk, majd fólia nélkül további 10-15 percig sütjük.A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk és olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott bacont és zsírjára sütjük, de nem ropogósra. Beletesszük a kimért rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük borral. Amikor beszívta jöhet két merőkanálnyi forró húsalaplé és folyamatosan tovább adagolva kevergetés közben. Mindig csak akkor adjunk hozzá egy-egy kanállal, amikor már magába szívta. Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd amikor már félig megfőtt a rizs adjuk hozzá. Ekkor megszórjuk tárkonnyal és kakukkfűvel. A rizottónk akkor van kész, amikor még éppen egy kicsit roppan a rizs. Levesszük a tűzhelyről hozzáadjuk a vajat és belemorzsoljuk a sajtot, végül sóval és borssal ízesítjük. Addig keverjük, amíg a sajt éa a vaj teljesen el nem olvad.Tálalásnál a rizottóból tányérra kanalazunk, elhelyezzük rajta a combokat és egy pár gerezd sült fokhagymát. Végül meglocsoljuk a csirke szaftjával.