Karácsonyi ministollen

  • 2016.12.15.
  • 5

Karácsony előtt már két hónappal találkozhatunk stollenel a nagyobb áruházakban, ebből tudva, hogy bizony közeledik a karácsony. Na, jó a másik a szaloncukor az, amit már október végén kitesznek. De miért vennénk meg a boltit, ami tele van cukorral és adalékanyagokkal, amikor mi magunk is elkészíthetjük? Ráadásul egy egészségesebb változatban és, ha valaki nem szeretné a mazsolát, akkor azt nyugodtan helyettesítheti áfonyával vagy bármilyen aszalttal, ami kedvére van. Süthetjük egészben is, de készíthetjük mini változatban, mint ahogy én most.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.Karácsonyi ministollenHozzávalók 60 db-hoz10 dkg hámozott mandula10 dkg aszalt áfonya1 citrom1/2 dl rum1/2 dl víza marcipánhoz:15 dkg finomra őrölt mandula10 dkg nyírfaporcukoraz előtésztához:15 dkg fehér tönkölyliszt5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt5 dkg nyírfacukor5 dkg friss élesztő1,5 dl langyos tejtovábbá:15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt12 dkg olvasztott vaj1 tojás2 teáskanál vaníliakivonat1 teáskanál őrölt fahéj1/2 teáskanál őrölt ánizs1/2 teáskanál őrölt koriander1/2 teáskanál őrölt kardamoma forgatáshoz:5 dkg nyírfaporcukor1 csomag Bourbon vaníliás nyírfacukor (10 g)Elkészítés:A mandulát és az áfonyát bögrébe tesszük, felöntjük a rummal és a vízzel, hozzáreszeljük a citrom héját, majd 1 éjszakát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, apróra daraboljuk.A marcipánhoz az őrölt mandulát és a nyírfaporcukrot kevés víz hozzáadásával jól összedolgozzuk. Akkor jó, amikor már dolgozni tudunk vele, sodorni is lehet.Az előtészta hozzávalóit kimérjük, összevegyítjük az aprított mandulával és áfonyával, majd lefedve, szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük.A többi liszthez adjuk a vajat, a tojást, a vaníliakivonatot és a fűszereket, majd az előtésztával együtt jól összegyúrjuk. Kelesztőtálba tesszük, és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.A tésztát és a marcipánt 6-6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb. 30 cm hosszúra sodorjuk. 1 tésztarudat kissé ellapítunk, ráhelyezünk 1 marcipánrudat, majd betakarjuk a tésztával. 4 cm-ként elvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A többi tésztával és marcipánnal is így járunk el. A süteményt előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Kiszedjük és teljesen kihűtjük, majd vaníliás nyírfaporcukorba hempergetjük. Dobozban tárolva akár 1 hétig is megőrzi a frissességét.