Dió-mogyoró bundás camembert áfonyamártással, gyümölcssalátával

  • 2016.12.07.
  • 4

​Imádjuk a rántott sajtot, no persze nem csak azt a hagyományos változatot, amit tartárral és sült burgonyával kínálnak. Szívesebben választok ilyenkor camembert, amihez általában valamilyen ízletes áfonyamártás készül friss áfonyából vagy házi áfonyalekvárból illetve mellé gyümölcssaláta illetve ruccola kerül. Így már nem turbózom tovább a kalória számokat, amit maga a sajt úgyis megemel. Egy ízletes fűszeres vagy/és magvas bundázás és már kész is a különleges ebéd. Egyébként akár egy ötlet is lehet olyan karácsonyi ebédhez, ahol még vendégségbe vacsorára megyünk.
Nyugodtan pihenhetünk, nem kell vele sokat bajlódni, ráadásul még vacsorázni is tudunk utána, mert viszonylag a könnyebb ételekhez tartozik ebben a formában.A terítéshez a Butlers által forgalmazott kiegészítőket használtam.A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.Dió-mogyoró bundás camembert áfonyamártással, gyümölcssalátávalHozzávalók 2 személyre2 x 25 dkg camembert sajt2 evőkanál liszt2 tojás4-5 evőkanál zsemlemorzsa2 evőkanál darált dió2 evőkanál darált mogyoró1 dl olajaz áfonyamártáshoz:30 dkg fagyasztott áfonya3 dkg vaj1 csapott evőkanál liszt1 dl tej1 dl víz1 evőkanál méz1 kávéskanál őrölt fahéj1 teáskanál vaníliakivonat1 csipet sófrissen őrölt fehér borsa gyümölcssalátához:2 alma2 körte2 evőkanál vaj2 teáskanál méz1 evőkanál balzsamecet2 kávéskanál őrölt fahéj10 dkg rukkolaElkészítés:A tojást felverjük, a zsemlemorzsában elvegyítjük a diót és a mogyorót. A sajtot megforgatjuk előbb lisztben, majd a tojásban, végül a magvas zsemlemorzsában, majd újra a tojásban és a zsemlemorzsában. A forró olajban mindkét oldalát megsütjük.A mártáshoz a vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a vizet. Csomómentesre keverjük, majd beletesszük az áfonyát. Mézzel, fahéjjal, vaníliakivonattal, sóval, borssal ízesítjük. Krémes állagúra főzzük.Az alma és a körte magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst felkockázzuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat a mézzel és a balzsamecettel. A gyümölcsöt belerakjuk, fahéjjal megszórjuk. Roppanósra pároljuk, majd a friss rukkolához adjuk.A dió-mogyoró bundás camembert-t az áfonyamártással és a gyümölcssalátával kínáljuk.