Körtés-mandulás sütemény

  • 2016.11.11.
  • 1

Ősszel már nem úgy válogathatunk a gyümölcsök között, de a kedvenceim még mindig közötte vannak. Szerintem ilyenkor a legjobb süteményeket, almából, körtéből illetve később narancsból és társaiból lehet készíteni. Szuper egészséges, fűszeres kevert tészta, egy pár körte és kész is a desszert. Kettőnkre bőven elég ez a tortaforma. Sok kommentet olvastam mostanában arról, hogy miért sütnek ilyen kicsit, hogy kezdődhet így a recept, hogy 18 cm-es tortaformát vegyünk elő. Bármikor egy kis matematikával ki lehet számolni, hogy nagyobb formához miből mennyire van szükségünk. Másrészt, nem mindenkinél fogy gyorsan az édesség, ráadásul egy-két alkalomnál többször azért nem szeretünk enni ugyanabból. De most akkor jöjjön is ez a gyümölcsös, fűszeres süti recept, ami megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában
is.Körtés-mandulás süteményHozzávalók 18 cm-es tortaformához, 2,5 dl-es bögrével mérve:1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt1 bögre fehér tönkölyliszt1 kávéskanál szódabikarbóna1 kávéskanál sütőpor1 kávéskanál őrölt kardamom1 kávéskanál őrölt fahéj1/2 bögre nyírfacukor2 tojás1 bögre kefir1/4 bögre olvasztott vaj1 teáskanál vaníliakivonat1 teáskanál mandulakivonata tetejére:2 szeletelt körte5 dkg szeletelt mandula1-2 evőkanál nyírfacukorElkészítés:A kétféle lisztet kimérjük, elvegyítjük bennük a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket. A tojást a nyírfacukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a kefirt, a vajat és a kétféle kivonatot. Beleszitáljuk a lisztes elegyet, és az egészet csomómentesre keverjük. A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk. A tetejére szorosan egymás mellé helyezzük a körteszeleteket, megszórjuk a mandulával és a nyírfacukorral. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A sütőpapírt eltávolítjuk, és a süteményt rácsra téve hagyjuk kihűlni.