Almás palacsinta vaníliakrémmel

  • 2016.10.19.
  • 5

Szerintem eléggé látszik, hogy szeretjük a palacsintát. Amennyiben sütésére adom a fejemet, ritkán készítem a hagyományos változatot, amikor úgy kerül az asztalra, hogy lekvár kenjük meg vagy kakaóval, fahéjjal szórjuk. Általában van egy kis csavar a töltelékben vagy éppen a tésztában. Itt most mindkettőnél bealakítottam. Érdemes kipróbálni, mert isteni és ráadásul még kalóriával sem büszkélkedik, főleg, hogy egy darabbal már jóllakunk. :)A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.Almás palacsinta vaníliakrémmelHozzávalók 6 db-hoza palacsintatésztához:4 tojás5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt5 dkg fehér tönkölybúzaliszt3 dkg étkezési keményítő4 dl tej1 alma tisztítva, lereszelve1 citrom reszelt héja1 evőkanál nyírfacukor1 csipet sóa sütéshez:3 dkg olvasztott vaja vaníliakrémhez:2 tojássárgája3 evőkanál nyírfacukor25 dkg mascarpone1/2 vaníliarúd kikapart magjaia tálaláshoz:4 evőkanál nyírfaporcukor1 teáskanál őrölt fahéjElkészítés:A palacsintatésztához kimérjük a liszteket, elvegyítjük bennük a keményítőt és a sót. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral, hozzáadjuk a tejet, az almát és a citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Hűtőbe tesszük 30 percre.A krémhez a tojások sárgáját gőz felett kihabosítjuk a nyírfacukorral. Akkor jó, amikor már csípi az ujjunkat a meleg, és a nyírfacukor is teljesen elolvadt. Hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliát, majd krémesre keverjük.A palacsintasütőt kikenjük vajjal, felhevítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró. A tésztát jól átdolgozzuk, majd 1 nagy merőkanálnyit a serpenyőbe kanalazunk belőle. Eloszlatjuk, pár perc után a palacsintát lapáttal megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük. Vaníliakrémmel megtöltjük, háromszögre hajtjuk, végül fahéjas nyírfaporcukorral megszórjuk.