Szilvás galette

  • 2016.09.07.
  • 3

​Őszi gyümölcsökből nagyon finom galette készíthető, akár barackkal vagy körtével, almával. De fontos az is, hogy milyen változatban készítjük. Cukor helyett használhatunk steviát, illetve a fehér lisztet is leválthatjuk tönköly lisztre és így már egy egészséges, diéta alatt is fogyasztható süteményt kapunk. Variáljuk bátran, mert tényleg a fantáziánk szabhat határt.Szilvás galetteHozzávalók:a tésztához8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt + kevés a nyújtáshoz8 dkg fehér tönkölybúzaliszt8 dkg hideg vaj1/2 kávéskanál Almitas Stevia CrysaNova por2 evőkanál hideg víza töltelékhez50 dkg szilva2 teáskanál étkezési keményítő1 kávéskanál őrölt fahéj1 kávéskanál Almitas Stevia CrysaNova por2 evőkanál frissen facsart citromlé1 citrom reszelt héjaa tetejéretojássárgája5 dkg szeletelt mandulaElkészítés:A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a steviaport, majd hozzáadjuk a kockára vágott vajat, és a vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára.A szilvát kimagozzuk, cikkekre daraboljuk. A keményítőben elvegyítjük a fahéjat és a steviaport, majd a szilvára szórjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd összeforgatjuk.A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A közepére sorakoztatjuk a szilvát úgy, hogy a szélén kb. 5 cm-t szabadon hagyunk. Ezt a végén felhajtjuk a töltelékre. Felvert tojássárgájával megkenjük, a szeletelt mandulával megszórjuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt hűlni hagyjuk.