Őszi fűszeres granola variáció

  • 2016.09.19.
  • 1

Mivel az utóbbi időben már ketten fogyasztjuk ezerrel a granolát, így gyakrabban kell készítenem, mivel gyorsan elfogy. Különböző gyümölcsökkel, joghurttal, tejjel és kevés útifűmaghéjjal elkeverve este bekészítve, másnap reggelre tökéletes tápláló reggelit kapunk, amitől garantáltan nem éhezik meg az ember ebédig. Balázs pedig uzsonnára fogyasztja, ami egyben a vacsorája is, így ad energiát neki edzésre. Tele van vitaminnal, úgyhogy ideje elkezdeni, hogy fenntarthassuk a vitamin háztartásunkat a télre.Őszi fűszeres granola variációHozzávalók 1,5 literhez40 dkg
nagy szemű zabpehely10 dkg dió10 dkg kesudió5 dkg török mogyoró5 dkg napraforgó mag3 dkg lenmag3 dkg chia mag5 dkg aszalt alma10 dkg aszalt banán5 dkg aszalt áfonya5 dkg arany mazsola5 dkg aszalt szilva5 dkg aszalt sárga barack2 evőkanál lenmagolaj2 evőkanál extra szűz olívaolaj2 evőkanál alma lekvár1 kávéskanál őrölt gyömbér1 teáskanál őrölt fahéj1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg2 teáskanál vanília kivonat2 evőkanál méz1 dl préselt almaléElkészítés:A magokat és a zabpelyhet tálba mérjük.
Az aszalt gyümölcsöket amennyiben szeretnék apróbbra darabolhatjuk, majd félretesszük. Az olajakat kimérjük, elkeverjük benne az alma lekvárt, a fűszereket, a vanília kivonatot, majd a mézet és az almalét. Hozzáadjuk a magvas zabpehely keverékhez és jól összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.Előmelegített 170 fokos sütőbe 30-35 perc alatt szárazra sütjük, közben egyszer, kétszer megforgatjuk lapát segítségével. A végén hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és teljesen kihűlni hagyjuk. Lezárható dobozban tároljuk.Tetszés szerint joghurttal, tejjel, friss gyümölccsel tálaljuk.